Проливни дъждове и в Габровско, нивото на Янтра се повиши (ВИДЕО)
Проливни дъждове и в Габровско, нивото на Янтра се повиши (ВИДЕО) / netinfo

Проливни дъждове в Габрово и района наводниха улици и мази. Вследствие на валежите се повиши нивото на река Янтра.

Валежите повишиха нивото на река Янтра (ВИДЕО)

През последното денонощие от пожарникарите в Габрово са реагирали
на 25 сигнала за наводнени улици, запушени шахти, наводнени мази на сгради.

Вижте видео от придошлата река в близост до паметника на Рачо Ковача в Габрово. Клипът е заснет малко след полунощ на 26 май от Пламен Кожухаров.

Вследствие на интензивните валежи свличане на земна маса има в района на ул. "Черни Лом" в Габрово, където по първоначална информация са нанесени щети по два автомобила и стопански постройки, и в района на ул. "Н. Вапцаров". Пропаднала е част от пътния банкет по пътя за кв. "Негенци".

Ограничава се движението на товарни автомобили през прохода "Шипка", поради пропадане на пътното платно при км "161" от пътя Шипка-Габрово, вследствие на обилните валежи през изминалата нощ. Това съобщи пресцентърът на агенцията "Пътна инфраструктура"

Водачите на камиони могат да използват обходен маршрут през Прохода на републиката.

Шофьорите на леки автомобили да се движат с повишено внимание и съобразена скорост в участъка, като спазват стриктно изградената сигнализация и указанията на "Пътна полиция".

Агенцията "Пътна инфраструктура" е предприела необходимите действия за обезопасяване на отсечката и отстраняване на проблема. При необходимост пътят ще бъде затворен, а трафикът изцяло ще се пренасочи по обходни маршрути.

Кметът на Велико Търново свика Общинския кризисен щаб

Кметът на Велико Търново Даниел Панов свика Общинския кризисен щаб заради продължителните и обилни валежи, които доведоха до повишаване на нивото на река Янтра с повече от 3 метра.

Покачването е започнало още снощи заради проливни дъждове в Габрово и региона. На територията на община Велико Търново е отчетен ръст от 30-40 сантиметра на всеки час и половина. Рано тази сутрин нивото на Янтра е около 5.70 метра при критична стойност 6.50 метра.

Повече от 10 часа състоянието на реката се следи от служители на Община Велико Търново, Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" и Районно управление на полицията. Постоянно се обхождат шестте точки, отредени за измервания.

До момента частично залети са улици в селата Шемшево и Леденик, както и пътят, който свързва двете населени места. Общественият транспорт е пренасочен по обходен маршрут. Предупредени са жителите на кв. „Асенов" във Велико Търново, където залети улици и сгради няма. От Националния военен университет „Васил Левски" е изискано отпускането на специализиран камион. При нужда курсанти от НВУ също ще помагат на хората, които живеят покрай р. Янтра. Дежурните екипи взимат предаварийни мерки. За момента няма подадени сигнали за наводнени жилищни имоти.