/ Sofia Photo Agency, архив
Синдикатът на служителите в затворите в България спира протестите, считано от днес. Решението идва след настъпилата на 20 март 2018 г. промяна в ситуацията около исканията, за които Синдикатът протестира от 29 януари т.г.

Дават допълнително 15 млн. лева за служителите в затворите

Преди дни стана ясно, че правителството ще отпусне 15 млн. лева за увеличение на заплатите на служителите в дирекциите "Охрана" и "Изпълнение на наказанията" към правосъдното министерство. Това съобщи ресорният министър Цецка Цачева след среща с ръководствата на синдикатите в сектора.
 
Новоназначени надзиратели в затворите напускали след месец работа

Около 6 млн. лева от тази сума ще бъдат дадени за изравняване на сумите за специфични служебни дейности между служителите на министерството на правосъдието и на МВР, които работят на аналогични позиции. С останалите пари ще бъдат увеличени заплатите на служителите, които работят при най-тежките условия.

На 29 март се очаква синдикатите и администрацията да представят разчети, след което ще се прецени какво да бъде увеличението на възнаграждението, като принципът, който ще се спазва, е да е за онези позиции и длъжности, при които има разлика по отношение на размера на възнаграждението с аналогични позиции в МВР.

Какви са исканията на служителите в затворите?

Синдикатът на служителите в затворите в България ще остане в протестна готовност до приключване на цялата процедура по изготвяне на нормативната уредба, регламентираща изравняването на основните месечни възнаграждения и на допълнителните социални плащания в Главните дирекции „Изпълнение на наказанията“ и „Охрана“.