/ БГНЕС
Синдикатите излизат на национален протест срещу работодателите, заради продължаващите опити за премахване на добавката за прослужено време. Денят и мястото на протестните действия ще бъдат обявени до края на тази седмица, стана ясно след среща на националните стачни комитети на КНСБ и КТ "Подкрепа".
 

Двата синдиката ще поискат и повече средства за увеличение на заплатите в бюджетната сфера, тъй като планираните от правителството повишени разходи не са достатъчни. От КНСБ настояват за минимум 15% ръст на заплатите, а в секторите с най-ниски възнаграждения, като социалното подпомагане и детското здравеопазване, увеличението трябва да е поне с 25%.
 
КНСБ настоява за по-активна политика на правителството по доходите

КНСБ и КТ "Подкрепа" са единни в позицията си, че хората трябва да излязат на протест срещу четирите работодателски организации, които от няколко месеца атакуват правото им на допълнително възнаграждение за стаж или т.нар. "клас".
 
За този източник на напрежение се заговори още в събота, когато лидерите на двата синдиката обявиха, че този път ще минат под прозорците на работодателите, а вчера Пламен Димитров увери, че целта им не е да разклащат правителството.
 
Ниските доходи са сред източниците на напрежение сред работещите хора

Ниските заплати и нуждата от ускореното им вдигане е другият повод за протест. От КНСБ настояват за допълнителни 920 млн. лева към разходите за заплати в бюджетната сфера и минимум 25% ръст на възнагражденията за най-бедните сектори.
 
"Домовете за стари хора, училищно е детско здравеопазване. Има места, където заплатите са изключително ниски - около 500 лева, които ще паднат дори под минималната за следващата година, ако няма някакво движение там", посочи някои от тях Димитров.
 
Горанов обеща 700 млн. лева повече за заплати догодина

Лидерът на КНСБ припомни, че големият проблем на бизнеса не е в добавките към заплатите на хората. "Но това не означава, че хората нямат право да искат по-високи доходи. Тук няма политика. Има едно единствено нещо - справедливост. Работим повече и трябва да получаваме повече", поясни той.
 
Анализ на синдикатите показва, че въпреки растежа на икономиката и ръста на доходите, броят на работещите бедни българи се увеличава. Според Пламен Димитров проблемът на бизнеса не е в добавките към заплатите на хората. "Няма хора. Кадрите са проблемът на България. Около това трябва да бъдат всички наши действия и затова спомага увеличението на заплатите, а не да се отнеме нещо", категоричен е синдикалистът.
 
КНСБ готви протести, ако заплатите не скочат поне с 10%

От друга страна средната работна заплата в България, която е 530 евро, ни изравнява със Сърбия и Македония, а изоставаме от Румъния, където средната заплата е с 37% по-висока.
 
Междувременно от КНСБ насрочиха протест на пожарникарите, който ще се проведе тази събота в София. Шествието ще започне от градинката до МВР и ще стигне до Министерството на финансите. Огнеборците за пореден път ще поискат увеличение на заплатите и спиране на политиките за закриване на районните и участъкови служби на пожарната.