За ръст на заплатите поне с 10% настояват от КНСБ
За ръст на заплатите поне с 10% настояват от КНСБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Работниците в Добричка област са готови да излязат на улицата в защита на правата си
Всички структури на КНСБ в област Добрич са готови  да предприемат протестни действия, ако в държавния бюджет за следващата година не бъде заложено повишение на  работните заплати във в отделните сфери с минимум 10%. Това заяви в ефира на Дарик регионалният координатор на Конфедерацията в Добричка област Гинка Василева. Преговорите на експертно равнище между синдиката и правителството по бюджет 2018 стартират от идната седмица, след което обсъжданията ще продължат  в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Знам какво е настроението в област Добрич. Има нагласа за протести в сферата на социалните услуги, където хората са изключително чувствителни заради ниските равнища на заплатите. Няма промяна и в доходите на работещите в културните институти. На срещата в края на септември с нашия президент Пламен Димитров хората заявиха своите искания и че няма да отстъпят от тях, защото живеят много трудно, с много ниски доходи и че КНСБ е единствената организация, която може да поведе битката за по-добро заплащане” – заяви Гинка Василева.

Тя подчерта още, че сега е времето,  когато работниците и служителите в България трябва  чрез протести да излязат на улиците и  да заявят, че искат промяната, защото сега го има икономическият ръст и парите в държавата. Според Василева бизнесът също отчита, че трябва вече  да се реши проблемът с доходите, защото  младите и квалифицираните хора напускат държавата.

От КНСБ - Добрич тръгва инициативата за повишение на заплатите в социалната сфера през 2017 г.

„Всички сме убедени, че трябва да променим  политиката по доходите както в реалния сектор, така и в бюджетния. И понеже сега се приема законът за бюджета на държавата, сега е време КНСБ да иска, да договаря и да протестира. Много силно трябва да викат българските работници, че искат промяна и че няма да отстъпят, за да се случат нещата” – подчерта областният синдикален лидер.

Василева информира още, че в реалния сектор равнището на работните заплати е по-високо и там се отчита ежегоден ръст между 8 и 12%, докато в бюджетния сектор това не се случва.

Над 7 хиляди са членовете на КНСБ в Добричка област. В публичния сектор 50% от заетите са членове на организацията или 5 хиляди души от общо 10 300. По-малко е влиянието на синдиката в реалния сектор, където  негови членове са около 2 300 души или 1% от заетите там.  „Имаме да свършим още много работа и да изграждаме партньорства, за да  решаваме проблемите на хората” – категорична бе Гинка Василева.