/ БГНЕС
Гешев се стреми да върне доверието в прокуратурата, каза говорителят му
"Главният прокурор се стреми да върне доверието в институцията, която представлява. Ние искаме да живеем в по-чиста страна, да се говори по-малко за корупция, богатите хора да си плащат данъците и да има по-малко нападения над възрастни хора". Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред БНТ.

Главният прокурор не е политик, прокуратурата не се занимава с политика, въпреки че политиците се опитват да се намесят в нейните действия, каза още тя.

Прокуратурата разследва сигнал за корупция на съдия, подаден от кмет (ВИДЕО/СНИМКИ)

Акциите на прокуратурата нямат демонстративна цел, а да се търси отговорност на виновните. "Ние не можем да изкореним битовата престъпност, но целта на главния прокурор с тези масови специализирани операциии, е тя да се намали до минимум", добави Милева.

Тя коментира статията в испанския вестник "Политико", която свързва името на премиера Бойко Борисов с имот и пране на пари. Според Милева е нужно време, за да бъде получена официалната информация и все още не е ясно дали се води наказателно разследване там.

"Това е една от многото образувани проверки на прокуратурата. Трябва да е ясно, че прокуратурата ще извърши проверка срещу всяко лице, независимо дали той е действащ премиер на Република България", заяви Милева.

Говорителят на главния прокурор: Божков води хибридна атака срещу прокуратурата

Прокуратурата не работи по предварително изготвен списък, а по доказателства. Ние не се притесняваме да обвиним действащ министър, висши държавни служители, олигарси в държавата, категорична е Милева.

Относно бившия министър на околната среда Нено Димов, който остава в ареста, Милева заяви, че при установяване на вина, ще има и други обвиняеми за водната криза.

Повдигнаха обвинение на Нено Димов за умишлена безстопанственост

"Разбира се, че Нено Димов не е единствения виновен за водната криза в Перник. Обвинения бяха повдигнати и на други лица - бившият кмет и бившият управител на ВиК дружеството. В момента разследването продължава и ако се установи вина и на други лица, те ще бъдат привлечени в качеството си на обвиняеми", каза говорителят на главния прокурор.

Прокуратурата е направила абсолютно всичко по закон и иска тези лица да бъдат изправени пред българския съд, а какво ще решат другите държави, ние няма как да предположим. Това заяви Сийка Милева на въпрос за екстрадицията на Васил Божков от Обединените арабски емирства, като направи паралел и с друг български гражданин, за когото се чака екстрадиране от Сърбия - Цветан Василев.

Прокуратурата ще реагира много остро по всеки сигнал за корупция, това е нашата работа, категорична е Милева. Тя съобщи, че продължава и разследването на злоупотреби с къщи за гости, като тази седмица е повдигнато обвинение на управител на търговско дружество за деклариране на неверни сведения за къща за гости в района на Батак, срещу което той е прибрал огромна сума от фонда за европейско финансиране.

Сийка Милева: Обществото ще бъде информирано за щетите от приватизацията

Разследването на приватизацията има за цел да даде информация за евентуални щети, а не да се образуват досъдебни производства, коментира още Милева. В близките дни прокуратурата ще оповести първите сделки, които ще провеверява, а след това и резултатите от тях.

Прокуратурата е възложила на министерството на здравеопазването да контролира как институциите изпълняват задълженията си и какви мерки предприемат срещу евентуална заплаха от коронавирус
за страната ни, каза още Милева.
БНТ