/ Специализирана прокуратура
Швейцарец, пътуващ до Идлиб, е задържан у нас, повдигнати са му обвинения
98798
Швейцарец, пътуващ до Идлиб, е задържан у нас, повдигнати са му обвинения
  • Швейцарец, пътуващ до Идлиб, е задържан у нас, повдигнати са му обвинения
Швейцарец, пътуващ до сирийския град Идлиб, е задържан на граничния пункт "Капитан Андреево", информират от прокуратурата. Мъжът искал да влезе в Турция. В управлявания от него джип с швейцарска регистрация са открити три пушки, пистолет, около 400 патрона за тях, както 24 ножа.

В личните вещи на швейцареца е намерена и карта с  отбелязвания на маршрута му. Мъжът и автомобилът са били обявени за издирване от швейцарските власти в Шенгенската информационна система, с информацията, че лицето е въоръжено. Предоставена е и информация, че неговият баща е сигнализирал полицията, че синът му е изчезнал заедно с автомобила, като от жилището им липсват огнестрелни оръжия и боеприпаси.
 
Вчера на мъжа са повдигнати обвинения за тероризъм и контрабанда на оръжия през държавната граница. Според първоначалните му обяснения искал да окаже помощ на цивилни граждани в Сирия.

Прокурор Евгения Станчева обясни, че 30-годишният мъж е влязъл в страната още на 10 септември през ГКПП "Дунав мост 2". Прекарал една нощ в столицата, а вчера опитал да излезе от България, но бил арестуван. "С вчерашна дата, 12 септември, беше повдигнато и предявено обвинение по смисъла на член 108А, алинея 7 в НК и за престъпление против митническия режим по отношение на швейцарец, задържан при съвместна акция на ДАНС и специализираната прокуратур", обясни Станчева.
 
Лицето е задържано за 72 часа. Утре спецсъдът ще решава дали да го остави в ареста.