/ Gulliver/Getty Images
Ще признават нашите шофьорски книжки в Обединените арабски емирства
97671
Ще признават нашите шофьорски книжки в Обединените арабски емирства
  • Ще признават нашите шофьорски книжки в Обединените арабски емирства
От следващия месец българските граждани в Обединените арабски емирства (ОАЕ) вече ще могат да шофират с книжки, издадени у нас. Досега те не се признаваха и сънародниците ни, които живеят там, бяха принудени да изкарат нови шофьорски курсове.
 
Туристите от България, решили да се придвижват с кола под наем в арабската държава, можеха да го правят единствено, ако имат издадена от Съюза на българските автомобилисти (СБА) международна книжка, разказа пред Дарик Яна Нецова, която живее в Дубай. Българите, живеещи в арабските емирства, са имали проблеми и когато се прибират за по-дълъг период в България.
 
Връчиха първите шофьорски книжки на жени в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

За сънародниците ни подписаният между двете страни меморандум за взаимно признаване на свидетелствата за управление на превозни средства е много добра новина, но се питат защо решаването на въпроса е отнел осем години и как съседна Румъния е успяла да договори признаването на шофьорските им книжки много по-рано.
 
Шофьорските курсове в Обединените арабски емирства са в пъти по-скъпи, отколкото у нас. Един курс там струва 8000-9000 дирхама, което се равнява на около 4500 български лева. Но автомобилното движение в арабската държава е много по-различно, отколкото в България и европейските страни като цяло.
 
За пръв път: Табели и за двата пола по пътищата на Саудитска Арабия

Меморандумът за взаимно признаване и подмяна на свидетелствата за управление на МПС категория B между България и ОАЕ влиза в сила на 3 юли. Той ще важи само за граждани на двете държави. За граждани на други държави, които притежават шофьорски книжки, издадени в България и арабските емирства, няма да е в сила.
 
Саудитска Арабия променя имиджа: Жените сядат зад волана

По отношение на свидетелствата за правоуправление за мотоциклети, тежкотоварни автомобили, ремаркета и автобуси се запазва изискването за преминаване през предвидените в законодателството на ОАЕ изпити.
 
При процедурата по признаване на българска шофьорска книжка компетентните власти в емирството ще изискват превод на свидетелството за управление на арабски език от сертифициран преводач. В рамките на издаването на шофьорската книжка на арабските емирства въз основа на българския й еквивалент, се изисква и медицински преглед.