Серният диоксид във въздуха на Пловдив бил 7 пъти над нормата
Серният диоксид във въздуха на Пловдив бил 7 пъти над нормата / БГНЕС

Концентрацията на серен диоксид в пловдивския квартал „Гаганица”, който в неделя вечер бе обгазен от аварирала цистерна, е 3 пъти под праговата стойност за средночасовата норма, съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда и води. В момента на обгазяването дежурните от "Гражданска защита" са замерили 45 милиграма на кубичен метър, което е 7 пъти над допустимите норми. Първата официална информация от екоинспекцията за съдържанието на вредни вещества във въздуха на Пловдив дойде 16 часа след инцидента.

Мобилната станция за контрол на качеството на атмосферния въздух на регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда продължава да е в кв. “Гаганица” и ще остане там до изтичане на 24-часовия срок от обгазяването. Най-високата замерена концентрация днес е 100 микрограма на куб.м. при средночасова норма от 350 микрограма.

Експерти на РИОСВ-Пловдив са направили оглед на авариралата цистерна и са започнали проверка на място във фирмата-собственик – “Диоксид” ООД. Ако са нарушени изискваните от нормативната уредба условия за съхранение на опасни химически вещества, ще й бъде наложена санкция, казаха от екоинспекцията.

Други новини от Пловдив