СЕМ обвини политиците за враждебната реч срещу бежанците в медиите
СЕМ обвини политиците за враждебната реч срещу бежанците в медиите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Враждебната реч по отношение на бежанците не идва от представители на медиите, а от политици, гостуващи в тях. Това се казва в декларация на членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ). В декларацията се напомня, че въпреки това отговорността по закон си остава на медията и водещите и репортерите са длъжни да направят необходимото, за да защитят засегнатите.

Не по-маловажен въпрос е, когато водещите в някои медии са и политици, което формира специфичен конфликт на интереси и отваря територия за широк публичен дебат, се посочва още в документа.

На свое заседание вчера СЕМ е разгледал резултатите от фокусирано наблюдение на отразяването в електронните медии на темата за приемането на бежанци в страната. На общия фон на бързото, разнопосочно и професионално информиране по темата в полза на зрителите и слушателите, се открояват отделни прояви на враждебна реч и използване на недопустими от законова и укорими от морална гледна точка квалификации като „канибали”, „сган”, „долнопробни примати” и др., се допълва в декларацията.

Това е повод СЕМ освен да предприеме необходимите действия според правомощията си и, позовавайки се на Препоръка R /97/ 20 на Съвета на Европа, да припомни, че свободата на словото не включва изразяване на расистки възгледи или такива, които подбуждат омраза, ксенофобия, антисемитизъм и други форми на нетърпимост.