/ Източник: СДС
Остра реакция последва, след като президентът Румен Радев не покани за консултации СДС. За сметка на това той проведе срещи с новосформираните формации на Слави Трифонов, Цветан Цветанов и Мая Манолова, с партия със заличена съдебна регистрация, каквато е "Възраждане", както и с ДБ на Христо Иванов и Атанас Атанасов. Така се оказа, че Радев се консултира само с извънпарламентарните политически сили, участвали в протеста през лятото, но не и със синята партия, която също е извън парламента, но в поредица от избори се явява заедно с управляващите от ГЕРБ.

От СДС излязоха с декларация, в която отправят обвинения към държавния глава именно в тази посока.

"Президентската институция никога не е употребявана за димна завеса и евтин фарс, както в момента! Ако Румен Радев има поне малко политическо достойнство, нека да си спомни, че по Конституция, тази институция олицетворява единството на нацията, а не лични и партийни политически изгоди!", възмущават се от партията.

"Консултациите на Румен Радев с извънпарламентарни партии, обявени уж за датата на изборите, напълно свалиха маската на обитателя на „Дондуков“ 2", категорични са от СДС. И констатират: "Той покани партии и движения, създадени в последните години или месеци, повечето от тях проруски и свързани с протестите срещу настоящото управление. Но предпочете да забрави проевропейски партии с дългогодишна история".

"Не сме засегнати ни най-малко от отношението му, защото мястото на СДС не е в тази компания от проруски, производни на БСП и пред заличаване, партии. Но то е доказателство за истинската цел на тези консултации.

Поведението му доказва, че датата за изборите е параван, зад който се създава новия Отечествен фронт, под егидата на президента. Благовидният предлог за сбирките на „Дондуков“ 2 се използва, за да се официализират срещите му с протестърските партии, на които Радев се изживява като лидер, и на спокойствие да бабува на новата коалиция, която да осъществи голямата мечта на президента – да дърпа конците на изпълнителната власт", констатират от синята партия.

Според сините "протестърският театър от лятото" е нямал за цел да свали управлението, защото формациите, участвали в него, не са били готови, но задачата им е била да подготвят новата коалиция "под юмрука на Радев". Тази коалиция, която уж иска свалянето на сегашната власт в името на гражданите, всъщност иска властта на всяка цена за себе си, защото лидери й дълго време останаха извън нея и нямат търпение да седнат на политическата софра", пише в декларацията. "Вероятно Радев е наясно, че няма да има втори мандат и задкулисно се опитва да си подсигури политическо бъдеще", подозират от СДС.