СДС: Позицията на РБ за връщане на мандата не може да бъде официална
СДС: Позицията на РБ за връщане на мандата не може да бъде официална / БГНЕС, архив

Днешната позиция на част от ПГ на Реформаторския блок, изразена без проведено гласуване в рамките на групата и без кворум, не може да бъде официална и окончателна, защото влиза в разрез с решението на Изпълнителния съвет, а и всички възможности за консултации не са изчерпани.

Това се казва в позиция на СДС във връзка с изказването на Найден Зеленогорски, че РБ ще върне веднага проучвателния мандат за съставяне на правителство, ако му бъде връчен от президента Росен Плевнелиев в понеделник.

Реформаторите се отказаха да съставят кабинет

Предлагаме в понеделник, 12 декември, да се проведе заседание на Изпълнителния съвет и парламентарната група на Реформаторския блок, за да бъде взето окончателно решение за предстоящото връчване на проучвателния мандат от президента Росен Плевнелиев, добавят от СДС.

След ключова среща: Патриотите ще подкрепят кабинет на Реформаторите

От партията припомнят, че на 6 декември 2016 г. Изпълнителният съвет на РБ взе решение за провеждане на политически консултации с парламентарно представените политически сили с ясна евроатлантическа ориентация и демократични ценности. "Ако тези консултации покажат възможност за ефективно реформаторско мнозинство, РБ ще оползотвори мандата и ще участва в парламентарно мнозинство, но без да излъчва политически лица в правителството", декларираха тогава от Блока.

Това решение на ИС на РБ беше последвано от консултации с Патриотичния фронт, на които Блокът получи уверение за подкрепа, при определени условия, които РБ не отхвърли. В същото време, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, заяви на консултациите с РБ на 6 декември, че след получаване на мандата, отново ще се проведат разговори между двете формации, добавят още от СДС.