Сделка по делото срещу корумпираните прокурори?
Сделка по делото срещу корумпираните прокурори? / снимка: Sophia Photo Agency

Бизнесменът Владислав Марчев твърди, че прокурорът от Върховната касационна прокуратура Бойко Найденов му предлагал сделка – да каже, че Боян Тошев искал пари от Георги Манасиев. Това заяви Марчев преди делото в Софийския градски съд по мерките за неотклонение на двамата прокурори, заловени в подкуп – Боян Тошев и Георги Манасиев, и Владислав Марчев.

Боян Тошев заяви, че прави сериозна разлика между ръководството на прокуратурата и тези, които го обвиняват. Той разказа, че имал 5-минутен разговор с Манасиев в ресторант “Камината”.

Бил задържан на 40 метра от ресторанта от три яки момчета, които казали, че има полицейска акция и насила го върнали в ресторанта, за да му намерят 45 лева в джоба. Според него в основата са трите ревизии, които е правил във Варна на Окръжна, Апелативна и Районна прокуратура. И на трите е дал негативни оценки за работата на шефовете им.

Според мен цялата тази работа е да може се хвърли сянка върху моята личност и като член на Инспектората, и за да се предизвика ревизия на становището, което съм дал на тези прокуратури, по някакъв начин да се замажат нещата и шефовете им да си останат на мястото, обясни Боян Тошев.

Бойко Найденов, който ръководеше акцията, извика Владислав Марчев и му предложи сделка, каза още Тошев.

Бизнесменът Владислав Марчев го потвърди и добави, че Найденов му казал следното: "Кажи, че Тошев иска пари, че тук е Манасиев да му носи пари и ти си заминаваш, нямаш проблеми". "Как да го кажа това против съвестта си и против себе си", отговорил Марчев.

Марчев поясни, че многократно е виждал Бойко Найденов в ресторант “Камината”. Тошев уточни, че за Районна прокуратура - Варна е имало шестима кандидати и той е посочил четирима от тях. Този доклад му е бил поръчан от зам.-главния прокурор Валери Първанов и шефката на инспектората на прокуратурата Малена Филипова.

Бойко Найденов отрече да е предлагал сделка. Той уточни, че договорената сума между двамата прокурори е била в размер на 30 000 лева и е трябвало да бъде предадена на два транша. При ареста в бизнесмена са намерени 7 500 евро, което е единият от двата транша.