Сблъсъци с полицията белязаха 28-мия ден на протести срещу кабинета
Сблъсъци с полицията белязаха 28-мия ден на протести срещу кабинета / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова, Dariknews.bg
Опит за провокация на контрапротеста в подкрепа на Орешарски
65377
Опит за провокация на контрапротеста в подкрепа на Орешарски
28-ми ден протести срещу кабинета
Полицията попречи на хората да обградят парламента, демонстранти избиха загражденията
  • Опит за провокация на контрапротеста в подкрепа на Орешарски
  • 28-ми ден протести срещу кабинета
  • Полицията попречи на хората да обградят парламента, демонстранти избиха загражденията

Сблъсъци между демонстранти и полиция имаше в 28-мия ден на протести срещу кабинета Орешарски. Вече близо месец всяка вечер хората настояват за оставка на кабинета „Орешарски”, както и за определяне на нови изборни правила и провеждането на избори.

Тази вечер участници в протеста в столицата на няколко пъти влязоха в конфликт с органите на реда на различни места по пътя на шествието си. От полицията обаче все пак отчетоха, че проявата е преминала без сериозни нарушения на обществения ред.

Около 21.30 ч. множеството протестиращи се спря пред сградата на парламента. Над 2000 души изпълниха пространството пред централния вход на Народното събрание с викове „Оставка”. Полицейското присъствие беше засилено, органите на реда направиха плътен кордон, с който попречиха на демонстрантите да приближат до сградата.

Група от протестиращите избиха част от металните загражденията на жълтите павета, но полицаите веднага ги издигнаха отново. Органите на реда влязоха и сред хората, поне един човек беше арестуван.

Сблъсъци с полицията белязаха 28мия ден на протести срещу кабинета
netinfo

Сблъсъци с полицията белязаха 28мия ден на протести срещу кабинета
netinfo

По-рано хората направиха опит да обградят сградата на Народното събрание през улиците около паметника Левски. Полицията направи плътен кордон и затвори всички възможни подстъпи към парламента, което разгневи хората, които възразиха, че зоната за сигурност не може да бъде толкова голяма. Затворени бяха улиците „Дунав”, „11 август”, „Париж”, „Раковски”, „Бенковски”, „Будапеща”, „Малко Търново”. Част от демонстрантите успяха да преминат до Ботаническата градина през входа до Факултета по журналистика, но не успяха да продължат.

Тогава хората отново обърнаха посоката си и по бул. „Дондуков” тръгнаха да се изтеглят към площад „Независимост”, където беше и началната им точка. След това се насочиха към Цариградско шосе.

Сблъсъци с полицията белязаха 28мия ден на протести срещу кабинета
netinfo

ХРОНОЛОГИЯ НА 28-МИЯ ДЕН НА ПРОТЕСТА

След 18.30 ч. хиляди демонстранти изпълниха пространството в района около Партийния дом. Те скандираха „Оставка”, издигнали бяха лозунги с надпис „Опитахме с добро” и „България няма правителство”, развяваха българския трибагреник и знамето на Европейския съюз. Демонстрацията бе „озвучена” от свирки, тромби, вувузели и барабани.

В района имаше засилено полицейско присъствие, както и екипи на жандармерията. Още преди старта на шествието полицаи задържаха група от четирима младежи.

Около 18.40 ч. пред сградата на Министерския съвет група от няколко човека направи опит да спре преминаващ автомобил при светофара с бул. „Дондуков”. Според събраните данни, шофьорът, който пътувал с малкото си дете, направил опит да ги заобиколи. Един от протестиращите обаче продължил да препречва пътя и да опитва да го спре. Автомобилът е личен, водачът не е служител на МВР, уточниха от полицията по повод информация, че на колата имало залепен стикер „Национална полиция”.

Сблъсъци с полицията белязаха 28мия ден на протести срещу кабинета
netinfo

Час след като започна протеста множеството тръгна по жълтите павета. После протестиращите промениха обичайния си маршрут и завиха покрай Софийския университет с идеята да достигнат до Народното събрание. Блокирани бяха кръстовището на ул. „Оборище” и бул. „Васил Левски” и кръговото движение около паметника на Васил Левски.

Множеството опита да мине през ул. „Московска” към храм „Александър Невски”, но полицията затвори и този участък с кордон. Протестиращите изпълниха пространството около паметника Левски и след минути успяха да преминат през входа покрай Факултета по журналистика и да заобиколят част от органите на реда.

Полицията затвори всички близки улици, по които можеше да се стигне до парламента, с което предотврати възможността демонстрантите да окупират пространството около Народното събрание. Тогава недоволното множество отново обърна посоката си и тръгна по бул. „Дондуков” към площад „Независимост”.

Сблъсъци с полицията белязаха 28мия ден на протести срещу кабинета
netinfo

По-малка група от участниците в митинга се насочиха към Орлов мост. Те блокираха участъка между Софийския университет и Орлов мост. Преди това протестиращите минаха покрай Народното събрание, към което хвърляха домати.

Сблъсъци с полицията белязаха 28мия ден на протести срещу кабинета
netinfo

Сблъсъци с полицията белязаха 28мия ден на протести срещу кабинета
netinfo

Множеството ред парламента започна бавно да се разотива към 22.30 ч. В късните вечерни часове, когато в протестната демонстрация останаха предимно млади хора, някои от тях седнаха на пътното платно и си създадоха „романтична обстановка”.

Сблъсъци с полицията белязаха 28мия ден на протести срещу кабинета
netinfo

КОНТРАПРОТЕСТЪТ В ПОДКРЕПА НА ОРЕШАРСКИ

Опит за провокация на протестиращите в подкрепа на кабинета „Орешарски” направиха група младежи, които разпънаха плакат „Разваляй седенката”. Полицията веднага се намеси и ги помоли да се оттеглят от протеста, за да не се стигне до неприятни ситуации.

Докато се изтегляха, един от младежите обясни, че не знае как е възникнала идеята и просто са го извикали да я реализира. Протестът пред НДК завърши мирно около 19.30 ч. Чуйте повече в аудиофайла.

ПРОТЕСТИТЕ В СТРАНАТА

Протестиращите в Пловдив получиха своите хонорари за това, че всяка вечер изразяват недоволството си. Те бяха под формата на акции-каймакановки, герговки и сергейки. Всяка акция дава на притежателя си право на дивидент от съответните имоти на Каймаканов, Гергов и Станишев. Жалко, че нямаме и путинки, заяви пред протестиращите бившият депутат Христо Марков.

Около 150 души се събраха тази вечер на обичайния сборен пункт пред сградата на Общината в града. Оттам те тръгнаха по Главната улица и за около 30 минути блокираха кръстовището на булевардите „Цар Борис III Обединител” и „Шести септември”. След това се върнаха обратно на Главната.

По пътя, минавайки покрай спирката преди Тунела, те влязоха в конфронтация с недоволна възрастна жена, чакаща автобус, която им подхвърли, че заради „петдесет платени протестиращи нормалните хора не могат да се приберат по домовете си”. В отговор тя бе бурно освиркана, а един от групата на протестиращите й подхвърли 2 лева, за да бъде и тя платена и да не се чувства ощетена. Бързата намеса на полицията осуети по-нататъшното развитие на скандала.

Около 50 души протестираха в центъра на Пазарджик срещу правителството. За четвърта поредна вечер недоволните се събраха и издигнаха плакат с нарисуван часовник и надпис „Г-н Орешарски, времето ви изтече, сбогом”.

Сблъсъци с полицията белязаха 28мия ден на протести срещу кабинета
netinfo

Над 20 души протестираха в Бургас срещу правителството на Орешарски. Макар и не толкова многолюден, протестът премина шумно. Хората носеха звънци, камбанки, свирки, вувузели и дори кречетала. Плюшена мишка пък правеше асоциация с депутатите, които само дрънкат, а нищо не правят. Хората бяха издигнали лозунг „София не е България, но България иска да е София!!! Софиянци, с вас по-малко се срамуваме”.

В 22-рия ден от протестите в града си недоволните в Сливен блокираха за няколко минути най-оживеното кръстовище „Розова градина”. Протести в Сливен ще има всеки ден, докато не бъдат изпълнени исканията и правителството не подаде оставка, категорични са протестиращите.

Около 50 души излязоха на площада в Ямбол, за да се присъединят към протестите срещу кабинета „Орешарски”. Организаторите прочетоха пред събралите се шест цели - оставка на правителството, нови избори по нови правила, премахване на държавното финансиране за всички партии, както и на депутатските имунитети, изравняване условията за кандидати на партии и независими от партии кандидати при избори и пряк избор от граждани на съдии, прокурори и ръководители на местни полицейски управления. Причините, накарали организаторите да си поставят тези цели, са, че протестиращите граждани на България са обвинявани, че не представят ясна визия за реформи.

30-ина души се събраха и тази вечер пред областната управа в Благоевград на протест срещу назначението на новия областен управител на Благоевград Муса Палев от ДПС, като скандираха и за оставка на правителството. Призивите за оставка заедно с „Долу ДПС” и „Червени боклуци” звучаха най-често от мегафона и при скандиранията на участниците в протеста. Ораторите заявиха, че са готови да продължат протестите си, докато исканията им не се осъществят.

Шествията и митингите в страната започнаха на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, отменен по-късно от Народното събрание.

Вече е активен и сайт, който цели да преброи искащите оставката на правителството и нови избори noviizbori2013.com. На сайта може да се гласува и с искане за граждански контрол на всяко следващо управление.