Сардовски: Стачката е напълно законна
Сардовски: Стачката е напълно законна / netinfo
Изпълнени са абсолютно всички законови разпоредби по отношение на процедурите на стачката. Това каза в предаването „Денят” на Дарик радио говорителят на Стачния комитет Светлозар Сардовски. Той цитира основните точки от уведомлението за стачка, което е било предадено на осми юни тази година:

„Основните пунктове са, че на основание чл. 11, ал. 2 от закона имаме над 1300 подписа от списъчния състав на болницата. Горното обстоятелство ни дава основание за провеждане на ефективна стачка, ако в седем дневен срок от датата на получаване на настоящето преговорите между вас и нас завършат безрезултатно, респективно с несъгласие по основните ни искания, които сме ви предоставили още на 29 май 2007 година и които отново прилагаме. И накрая уведомяваме, че ръководен орган на стачката е Стачният комитет, избран на протестен митинг на 8 юни 2007 година. Начало на стачните действия – 18 юни, ако не е постигнато съгласие по основните ни искания, стачните ни действия ще са безсрочни до удовлетворяване на исканията”.


Сардовки каза още, че споразумението, което е постигнато е добро, но не е подписано от когото трябва и допълни:


Д-р Матеев не може да поема ангажимента да подпише споразумението нито по първа точка, нито по втора. По първа точка е, да бъде увеличена основната заплата с вътрешни ресурси, чрез преразпределение на финансови потоци. Като той ни увери, че е председател на Борда на директорите, на новия борд. Нашата юристка провери и до вчера до 18.00 часа не беше вписан новият Борд на директорите, а остава старият, който е в състав Спасков, Емил Таков, Владислав Христов и Веселка Димитрова. Веселка Димитрова също си подаде оставката, така че ние колкото и да искаме да му вярваме на д-р Матеев, с цялото си уважение към него, той в понеделник може да не осъществува в този нов борд, както виждаме той се сменява на всеки два дни. Освен това по точка втора, това споразумение, тя е за разработване на наредба, забележете обаче от МЗ, с която да се плащат скъпоструващите пациенти. Не е в правомощията на д-р Матеев като председател на борда, какъвто не е, но дори такъв да е, да вземе ангажименти по тази точка, тъй като тя е в правомощията на министъра на здравеопазването Гайдарски. И ние, тъй като бяхме там, го помолихме да ни уреди среща с министър Гайдарски, който трябваше да сложи подпис на това споразумение и стачка нямаше да има. Правим стачка точно поради негова вина, а не както казва той, че направил всички усилия да няма стачка”.

Чуйте в звуковия файл коментара на Чавдар Христов – юрист на КНСБ и член на Надзорния съвет на Арбитража за трудовите спорове, за законността на стачните действия