/ БГНЕС, архив
Когато много хора заедно правят нещо малко, променят света, казва Лазар Радков, един от инициаторите на кампанията
Капачки тук, капачки там, в джоба, в раницата... Само за две години хиляди българи се запалиха по кампанията „Капачки за бъдеще“, събират пластмасата, която всички ползваме във всекидневието си, и я даряват за бъдещето на недоносените бебета.

В интервю за DarikNews.bg един от инициаторите - Лазар Радков, обобщи резултатите от последната кампания в края на септември и разкри, че до края на годината ще бъдат дарени още 9 кувьоза в малки общински болници. С тях броят им само за 2019 г. ще достигне 19. Очаква се в един ден – 19 октомври, събота, да бъдат доставени кувьози в Асеновград, Мадан и Момчилград, а до края на годината ще бъдат дарени и още 6 в други населени места.

БГНЕС, архив

- На 29 септември проведохте поредната кампания за събиране на капачки в София, предишния ден и в повечето големи градове в страната. Какви са резултатите от кампанията, колко капачки събрахте? Ще успеете ли да подмените всички стари кувьози в малките общински болници до края на годината, каквато цел си бяхте поставили?

- На 29 септември само в София успяхме да съберем почти 70 000 кг, в страната събрахме над 50 000 кг. За тази кампания, само за 2 дни, събрахме над 120 000 кг пластмаса, която ще отиде за рециклиране, а парите от това - за закупуване на кувьози и друга необходима медицинска техника за малките общински болници. Кампанията беше наистина силна и правим последни сметки, но при всички ситуации от следващата година няма да има болница, в която най-новият кувьоз да е от миналия век. За тази година си бяхме поставили за цел да дарим 12 кувьоза, сега последният дарен в Карлово беше №10. Тази събота, с трите кувьоза, ще сме преизпълнили плана за годината и то 2 месеца и половина преди края. Освен това имаме и още 6 кувьоза, които ще дарим, и така до края на годината ще станат малко под 20. От началото на тази година през дарените кувьози са минали 200 бебенца.

- А как започна кампанията? Как изобщо ви хрумна да събирате капачки от бутилки и впоследствие да дарявате средствата за закупуване на кувьози?

- В България има кампании за събиране на капачки от 8-9 години с най-различни цели. Всичко започна през 2017 г. на открита тренировка в парка. Хората пият разни неща по време на тренировка, в парка, в спортния клуб, и си казах „хайде да събираме капачки“. Тогава и Мартина /б. а. - другият организатор на кампанията/, която беше дошла на тренировката, каза, че има един багажник с капачки. И така, снимахме се и обявихме, че ще събираме капачки. Първоначално идеята бе средствата да бъдат за детска спортна площадка, но отдолу хората в социалната мрежа започнаха да пишат: „кувьоз, кувьоз, кувьоз“... И тогава се заровихме в данните и установихме, че всяко едно от 10 деца се ражда недоносено и с времето този процент се увеличава. След това открихме, че всяко едно от децата в кувьоз развива някаква форма на проблем със зрението. На доста места се оказа и че са амортизирани кувьозите, на по 30-40 години. Този в Чирпан бе от 1976-а...

капачки за бъдеще
БГНЕС, архив

- А как „работи“ точно системата? След като съберете капачките, какъв е пътят, за да се стигне до даряването на кувьозите?

- Капачките отиват при рециклатор и кампанията получава средно 0,40 ст за килограм или 400 лева на тон. След това парите отиват на 100% за благотворителност за медицинска техника. Един кувьоз струва между 6 и 60 хил. лева. За малките общински болници даряваме кувьози с най-базова функционалност и цената им е около 6 400 лева, като фирмата, с която работим, също ни дава преференциални цени и така подпомага кампанията. Поръчахме и 5 транспортни кувьоза по 13 600 лева, защото има места в планините, които са труднодостъпни, но пък отговарят за големи общини с много села.

- Защо точно капачки, може ли да се събира и друга пластмаса? Има ли разлика?

- Капачките са нещо много просто и е лесно да въвлечеш хората в него. Повечето капачки са от пластмаса с висока плътност. Искам да направим кампания и за пластмасовите бутилки, но организацията там е много по-трудна, те заемат много повече място. Ако в един камион можем да вкараме 9 тона капачки, то в него можем да вкараме само 3 тона смачкани бутилки, което оскъпява транспорта тройно. А идеята е да излиза икономически сметката.

- Всички замесени в процеса ли участват на доброволчески принцип? Как решавате въпроса с извозването на пластмасата до рециклаторите и цялостната организация на събитията, става дума за много мащабни мероприятия?

- Всички участват на доброволчески принцип. Искам да благодаря и на целия транспортен бранш, който ни подкрепи с камиони и бусове, които извозиха пластмасата от София, за да можем да получим по-добра цена за капачките в Казанлък.

 

капачки за бъдеще
БГНЕС, архив

- Защо, според вас, кампанията намира толкова много последователи? Освен очевидното – модернизацията на кувьозите и екологичния момент с рециклирането на тонове пластмаса, какво, според вас, мотивира хората да събират капачки, че дори и от кофите за боклук?

- Това е кампания, която обедини всички българи. Хората видяха, че с нещо мъничко, просто, но смислено, променят света около себе си. Когато големи групи хора правят нещо малко, но заедно, наистина се случват чудеса и "Капачки за бъдеще" е доказателството за това.

- А на вас, като създател на инициативата, какво ви носи кампанията?

- Огромно удовлетворение. След като човек е успял да се погрижи за своите базови нужди и да живее нормално, оттам нататък единственото, което му остава, е да направи нещо малко, с което светът да стане по-добър. Някои хора смятат, че благотворителността се свързва само с пари, но това не е вярно. Ние имаме много ученици и студенти, които помагат с енергията, свободното си време и ентусиазма си. И аз смятам, че доброволчеството е един от дълговете, които ще променят света. Малко по малко и в България се заражда доброволческата култура. Хората осъзнават, че това -  България да стане по-добро място, е първо наша отговорност.

- След като обновите всички кувьози в малките общински болници, каква ще бъде следващата ви цел? Има още много пластмаса за рециклиране и проблеми, отново ли ще търсите начин да помагате в сферата на здравеопазването?

- Искаме да направим кампания и за бутилките, но там е трудно и не искаме да правим нещо, преди да сме сигурни с партньорите с логистиката, с рециклирането. През лятото направихме голямо проучване какви са липсите и нуждите в над 80 болници в България и сега ги анализираме, така че да разберем кой е следващият проблем за решаване. Искаме да направим и база данни с нуждите на болниците, така че всеки, който иска да помогне, да провери в неговата локална болница какво липсва, хората да се организират и да решават проблемите. Да, ние плащаме данъци на държавата, но ако нещо не се случва, не може просто да стоим, да чакаме и да ревем.

капачки за бъдеще
БГНЕС, архив

Следващата ни задача отново ще бъде насочена към медицинската апаратура и то за най-малките, за бъдещето на България. Защото, ако хората не могат да създават поколение там, където живеят, това естествено води до пренаселване на големите и обезлюдяване на малките населени места. А трябва да има баланс на населението в държавата и затова искаме поне малко да повлияем положително в тази посока.