С какво се похвали главният секретар на МВР на рождения си ден
С какво се похвали главният секретар на МВР на рождения си ден / БГНЕС, архив

На рождения си ден главният секретар на МВР Георги Костов се похвали с четири успешни операции на полицията, проведени съвместно с прокуратурата и Агенция „Митници". Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пък за пореден път отбеляза, че резултатите от взаимодействието между МВР и прокуратурата били „не просто добри, а отлични".

МВР със 110 мерки срещу битовата престъпност

Първите успешни операции, с които разследващите се похвалиха, са свързани с противодействие на телефонните измами на територията на Благоевград, Русе и Търговище. Оповестени бяха подробности около арестите на четирима телефонни измамници, успели да излъжат 9 души и да отмъкнат общо 33 хиляди лева в рамките на около 2 седмици. Главният секретар на МВР Георги Костов предупреди, че „врагът" е изключително конспиративен и организиран:

"Противникът, врагът, е изключително организиран и конспиративен. От територията на Русе извършват телефонни измами на територията на Благоевград. И ако няма синхрон в действията на нашите служители, ако я няма добрата работа по координация и ръководство, няма как да се противодейства на това явление".

Бъчварова: Няма достатъчно полицаи в държавата

Останалите успешни реализации, които бяха публично оповестени в силовото министерство, са свързани с противодействие на наркоразпространението, като при тях са задържаните хора, пренасяли хероин и кокаин. По повод не дотам впечатляващите резултати на МВР по линия на борбата с битовата престъпност, Костов увери, че този тип престъпления са основен приоритет на МВР и служителите били силно мотивирани в залавянето на престъпниците и предаването им на прокуратурата:

"Това, което мога да кажа за професионалистите, работещи в МВР, е че няма да престане тяхната активност по залавянето на извършителите на битови престъпления и предаването им на органи на прокуратурата. Това е основното наше професионално предизвикателство".

Издирват таксиметровия шофьор, блъснал коли в "Люлин", за убийството на жена му

Междувременно полицията все още не е заловила 48-годишния таксиметров шофьор Петър Стефанов, който е издирван във връзка с бруталното убийство на жена му, извършено във вторник. Малко след като ликвидира младата жена в жилището им в кв. "Надежда", Стефанов се опита да се самоубие като умишлено предизвика верижна катастрофа, при която пострадаха бременна жена и дете.

Мъжът успял да избяга незабелязано от болницата, където е закаран за преглед от свидетели на инцидента. От прокуратурата и МВР обясниха, че процедурата при подобен тип катастрофи, при които няма жертви, е преди всичко на пострадалите да се окаже медицинска помощ, а след това да се търси отговорност на някой от тях. Защо обаче служители на реда не са придружили причинителя на инцидента до "Пирогов", не стана ясно. Разследващите обаче се оправдаха с това, че в момента на произшествието в "Люлин" те все още не са знаели, че мъжът е извършил убийство.