Бъчварова: Няма достатъчно полицаи в държавата
Бъчварова: Няма достатъчно полицаи в държавата / БГНЕС, архив

"Най-важният успех към момента е, че има общо решение, има споразумение и трябва да бъде ограничен бежанският поток. Нека не гледаме на мигрантите като на неодушевени предмети. Дилемата между сигурността на отделните държави и сигурността на тези хора остава".

Това каза пред БНТ вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова в коментар след срещата в Брюксел между ЕС и Турция и решението за закриване на „балканския маршрут" за мигрантите.

Битовата престъпност намаляла с 24% в последните месеци

"След тази нощ и Сърбия затвори границите, но това не променя ситуацията у нас, тъй като страната ни всеки ден е задържала и досега опитващи се да влязат в западната ни съседка мигранти", добави тя.

"Натискът от Гърция е голям, но мисля, че европейското решение за спиране на нелегалното влизане ще бъде силен сигнал към тези, които се канят да тръгнат. Към момента реалистичната цел е да бъде намален бежанският поток", каза още вътрешният министър.

Полицията разкрива над половината от битовите кражби, отчете Бъчварова

"Най-добрият вариант за България е потокът да бъде ограничен, бежанците да остават на територията на Турция, защото средата в Турция, дори езиково, е най-близка до тяхната. Самият процес на интеграция в Турция ще бъде по-лесен за тях", смята Бъчварова.

Тя каза, че по данни на МВР, около 95% от миграционния поток е организиран. Страната ни е поставила своите условия, няма причина да смятаме, че ще останем извън общото най-изгодно европейско решение.

Относно управлението на МВР и справянето с престъпността вицепремиерът коментира, че МВР не е PR център. По думите ѝ МВР няма достатъчен ресурс, няма бюджет да осигури допълнително хора. "Самият процес на подготовка на служителите е много дълъг. В държавата няма достатъчно полицаи", каза още Бъчварова и посочи, че има нужда от повече хора, но това означава и повече пари.

Източник: БГНЕС