РЗС иска промени, позволяващи сформиране на парламентарна група от осем депутати
РЗС иска промени, позволяващи сформиране на парламентарна група от осем депутати / cнимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

РЗС внесе в деловодството на Народното събрание предложение за промени в правилника на парламента, позволяващо парламентарна група да бъде сформирана от осем народни представители. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Традиционно водещият, макар и не единственият възможен критерий при определянето на минималната численост на една парламентарна група е функция от т. нар. "парламентарна бариера", е записано в мотивите на предложението.

„Съгласно чл. 63 на Конституцията на Република България Народното събрание се състои от 240 народни представители, но с последните изменения  в Закона за избор на народни представители се въведе мажоритарния избор и по пропорционалната система се излъчват 209 депутати", посочват още от ПГ на РЗС. От партията смятат, че предвид възможността като мажоритарни кандидати да бъдат избрани и народни представители, които не са издигнати от партии, преминали самостоятелно бариерата от четири процента, числеността на групите следва да се определя като функция избраните пропорционално 209 депутати, което е 8,36. Според сега съществуващата норма, за да съществува една парламентарна група са необходими 10 народни представители.

"Ред, законност и справедливост" не държи на всяка цена да има парламентарна група в 41-то НС, но на всяка цена държи да разбере кои са ликвидаторите на избраната с гласовете на българския народ ПГ на РЗС, пише в съобщението.