/ iStock/Getty Images
Поради предизвикателствата, свързани с COVID-19, през предстоящия летен сезон най-вероятно повече хора ще използват зимни гуми. Експертите обаче предупреждават, че зимните гуми не са предвидени за шофиране в по-топло време, и поради това предоставят значително по-ниско ниво на безопасност от летните.Те съветват да се избягва късната сезонна смяна на зимни с летни гуми. Най-важният съвет е да смените гумите си колкото можете по-рано, посочват специалистите и напомнят рисковете, ако това не се случи. На първо място сред тях е фактът, че при използването на зимни гуми през лятото спирачният път е с над 20 процента по-дълъг.

"Като краткосрочно и временно решение е допустимо. Обаче да се използват зимни гуми за по-дълъг период, през пролетно и лятно време, например през целия летен сезон, може да се окаже сериозна заплаха за безопасността. Особено през месеците когато температурите са високи", коментира Мартин Дражик, експерт и продуктов мениджър за Централна Европа в голяма автомобилна верига.

Шофирането на автомобил със зимни гуми през пролетта и лятото носи няколко риска. Най-големите рискове са техният значително по-дълъг спирачен път, промените в стабилността, а също така и по-ниското ниво на прецизност при управление. Зимните гуми са направени от по-мека каучукова смес, която гарантира тяхното правилно поведение на пътя по време на ниски и минусови температури. В по-топло време те се износват по-бързо и рискът от аквапланинг върху мокра настилка се увеличава.

Някои шофьори също така смятат, че ако успяват да шофират в междинния период, това означава, че могат да използват зимните гуми през целия летен сезон. Това обаче е най-често срещаната грешка и носи голям риск.

"Ако в настоящата ситуация не е възможно да смените гумите си навреме и въпреки това ви се налага да използвате автомобила си, опитайте се да приспособите пътуването си, така че да намалите риска доколкото е възможно. Шофирайте на по-малки разстояния и имайте предвид, че можете да срещнете и други шофьори с неподходящи гуми, затова е нужно да увеличите разстоянието за безопасност между вашия автомобил и останалите участници в движението - до два пъти повече от стандартното разстояние, което е препоръчително да се спазва. Бъдете внимателни в завои, намалявайте скоростта. Не поемайте никакви ненужни рискове, не си заслужава. Имайте предвид, че това е само временно решение и се опитайте да запазите час за смяна на гумите възможно най-скоро", препоръчват специалистите.

Дори и да смените гумите си в началото на лятото, това е далеч по-безопасен вариант, отколкото да шофирате със зимни гуми през цялото лято. Летните месеци могат да се окажат особено критични в това отношение и статистиката го доказва.

"При такива условия, всички характеристики за безопасност на зимните гуми почти напълно отсъстват. Колата е по-трудна за управление, водата не се пренася през каналите толкова плавно, както е при летните гуми на мокра настилка, което значително увеличава риска от аквапланинг по време на летните бури и дъждове",обяснява Дражик.

Освен по-дългият спирачен път има и други рискове от използването на зимни гуми през лятото. Представянето на гумите е значително по-лошо, както и управлението и маневреността на автомобила.

Най-големият риск обаче е при шофиране на мокра настилка, тъй като зимните гуми не са проектирани за бързо извеждане на толкова голямо количество вода, както е по време на летните бури, а са създадени да предоставят сцепление на сняг и киша. Поради това има и по-висок риск от аквапланинг, предупреждават автоекспертите.

Зимните гуми имат по-мек каучук, поради което те ще се износят много по-бързо в топло време. В някои държави употребата на зимни гуми през лятото може да бъде забранено със закон.

Все пак, ако ви се налага временно да използвате зимни гуми през лятото, за да намалите риска експертите съветват - на първо място - ограничете пътуванията си само за най-необходимите нужди; ограничете скоростта си поради по-дългия спирачен път и възможните влошени характеристики на управление; поддържайте по-голяма дистанция за безопасност по време на движение - поне два пъти по-голяма от обикновено.

Освен това - внимавайте в завоите, намалявайте скоростта, и имайте едно наум, че вероятно и други шофьори управляват автомобили в подобно състояние и накрая - запазете час за смяна на гумите възможно най-скоро, препоръчват специалистите.
БТА