Решават догодина за отпадането на доживотния затвор без замяна
Решават догодина за отпадането на доживотния затвор без замяна / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Решават догодина за отпадането на доживотния затвор без замяна
59190
Решават догодина за отпадането на доживотния затвор без замяна
  • Решават догодина за отпадането на доживотния затвор без замяна

През идната пролет ще стане ясно дали ще отпадне най-тежкото наказание у нас - доживотен затвор без право на замяна. Това стана ясно от думите на министъра на правосъдието Диана Ковачева. Идеята вече е била предлагана, а вчера в нейна подкрепа се изказа и вицепрезидентът Маргарита Попова, която каза, че подобно наказание се конкурира със смъртното. Нова работна група вече обсъжда сериозно въпроса, а Ковачева очаква резултатите от проучванията

Правосъдният министър обясни, че няма друга държава в Европейския съюз, където да има две наказания за доживотен затвор - с и без право на замяна. След като бъдат готови заключенията на работната група ще започнат и обществени дискусии, на които ще бъдат поканени всички засегнати институции и организации.

„По-скоро се надяваме да бъде през март. За съжаление, първата работна група, която работи в продължение на две години в Министерство на правосъдието, представи един проект, който беше разработват при закрити врата. Магистратите и практиците бяха изключени и не бяха дали своето становище по този проект. Също така не бяха взети предвид и международните стандарти в тази област”, обясни Ковачева.

Девет експерти от Съвета на Европа също следели с интерес работата по този въпрос и мнението на по-голямата част от тях е, че това наказание е редно да отпадне от Наказателния ни кодекс. Все още Висшият съдебен съвет не реши дали да промени правилата за избор на нов главен прокурор, след като лично единият от кандидатите - Сотир Цацаров, поиска това да стане. Според Ковачева най-честно ще бъде за тримата претенденти за наследник на Борис Велчев да бъде гласувано с жребий, а не по поредността на внасяне на тяхната кандидатура.