„Репортери без граници притеснени от поведението на Сидеров и Миков
„Репортери без граници притеснени от поведението на Сидеров и Миков / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Организацията „Репортери без граници" осъжда остро нападението, което българската крайнодясна партия „Атака" се опита да извърши срещу обществената телевизия БНТ в края на миналия месец.

Това се посочва в официална позиция на организацията, цитирана от френското издание ifex.org и bTV.

По време на импровизиран митинг лидерът на партията Волен Сидеров заяви, че ще обикаля държавната и частните телевизии, за да си осигури „по-положително" и „балансирано" медийно отразяване.

„Ще ходим да хвърляме камъни, домати, яйца срещу офисите на БНТ, bTV, Нова и Канал 3", заяви тогава Сидеров.

В осъждащата си позиция от „Репортери без граници" обясняват как водачът на българските националисти се възползва от депутатския си имунитет и заедно със свои поддръжници нахлува в БНТ, окупирайки нейни помещения за няколко часа.

„Категорично заклеймяваме поведението на „Атака". Използването на сила за влизане в която и да е медия и безцеремонното възползване от политическата защита е поведение, неприемливо за парламентарист и лидер на политическа формация", се казва в декларацията на организацията, работеща за медийните свободи.

„България е член на ЕС и независимо от вътрешната ситуация, нейните депутати не могат да си позволят такова погазване на медийната независимост. Примерът на „Атака" е жалък и неприемлив. Те биха могли да изискат среща с ръководството на БНТ по нормален начин", посочват още експертите на „Репортери без граници" и призовават Сидеров да се откаже от намеренията си да „посети" и други медии.

От организацията изразяват „разтревоженост" и от изявлението и „опита за медиен контрол" от страна на председателя на НС Михаил Миков.

„Призоваваме Миков да премисли и коригира изказването си - такава намеса в журналистическата свобода е немислима в една демократична държава, част от ЕС. Това важи с още по-голяма сила, когато думите идват от човека, оглавяващ парламента", посочва международната организация.

В заключение от „Репортери без граници" отбелязват, че България заема 87-мо от 179 места в класацията за свобода на медиите на организацията за 2013 година. Това е най-лошият показател сред страните от ЕС.