Ректорът на ЮЗУ отрече заповед да ограничава движението в сградата
Ректорът на ЮЗУ отрече заповед да ограничава движението в сградата / снимка: DarikNews.bg, архив

Студентите, заключени в окупираната зала на Югозападния университет (ЮЗУ) в Благоевград, влязоха в спор с ректора проф. Иван Мирчев за това по какъв режим се извършва движението в сградата на университета и имало ли е заплахи студентите да бъдат извеждани с помощта на полиция.

Повод за задочния им разговор стана издадена заповед на ректора, която важи до 13 януари и разрешава на студентите да напуснат сградата, но след това няма да бъдат допуснати вътре.

В ефира на бТВ студентката Мариела Монева обясни, че подобни репресии ги плашат и стряскат, но ги преодоляват. „Проф. Мирчев казва, че е не е проблем да напуснем залата. Да, но не можем да се върнем и ако това се случи ще се омаловажат жертвите, които направихме досега. За първи път сме част от подобна ситуация и това е образователно за нас”, заяви момичето.

Ректорът на университета коментира, че има издадена заповед на 19 декември и няма с друга дата. Той уточни, че по този начин формално се затваря университета за ваканцията и се спира отоплението, което иначе струва 250 000 лева. По думите на Мариела влизането и излизането от сграда няма общо с икономиите, а парното дори не работи.

Ректорът на ЮЗУ уточни, че тази окупация не е срещу университета и ръководството му - „всеки от тях води нормален живот, храни се къпе се, заверява изпити”. „Тези двама, трима преспиват в университета. Те постоянно си влизат и излизат”, коментира той.

По думите му студентите посочват и други неистини в писмото си - например не е имало намеса на полицията в окупацията. „Никога полиция не е влизала в университета”, заяви той с уточнението, че трябва да се прави разлика между полиция и СОТ.

Двамата студенти, прекарали Бъдни вечер в сградата на университета, изкарали празника нестандартно. „Искахме да сме със семейството и приятелите си. Искахме пълна маса. Беше ни забранено дори храна да си донесем”, обясниха те.