Ректорите: Призивите за окупиране на други университети може да доведе до хаос
Ректорите: Призивите за окупиране на други университети може да доведе до хаос / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Призивите за окупиране на други университети може да доведе до хаос, смятат от Съвета на ректорите
67716
Призивите за окупиране на други университети може да доведе до хаос, смятат от Съвета на ректорите
  • Призивите за окупиране на други университети може да доведе до хаос, смятат от Съвета на ректорите

Съветът на ректорите излезе с позиция, в която признава правото на студентите да протестират, но възразява срещу възпрепятстването на учебния процес. Ректорите настояват да се спазва академичната автономия на висшите училища.

Съветът на ректорите на висшите училища в България признава конституционното право на студентите да протестират, но възразява срещу допускането на злоупотреба с права, както и с тяхното упражняване, ако това накърнява права или законни интереси на други.

Там още пише, че протестът отнема възможността за упражняване на правата на студенти, които искат да посещават учебните занятия, както и правото на труд на преподаватели и служители.

Пред Дарик доц. Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, определи позицията като много внимателна.

„Това не е формулата, тъй като на практика учебният процес е един сложен технологичен процес и една такава окупация на цяла сграда и на цял университет на практика нарушава цялата технология на процеса за образование. Това не е мястото и за политическа изява. Много внимателно, много коректно уважаваме становището на студентите, които са направили т.нар. „окупация", защото окупация е тогава, когато окупираш чужда територия, а студентската аудитория не е чужда територия", обясни Вазов.

Съветът на ректорите възразява срещу всякакви опити висшите училища да се използват като територия за политически искания и действия.

От там изразяват и притеснение, че призивите за окупиране и на други висши училища може да доведе до хаос в образователния процес, невъзможност зимният семестър и зимната изпитна сесия да завършат в определените срокове. Реален риск да се провали академичната 2013/2014 учебна година, пише още в позицията на ректорите.

От Фaкултетния студентски съвет на Фaкултетa по журнaлистикa и мaсовa комуникaция също изпратиха становище по повод окупацията на студентите.

„Ние рaзбирaме недоволството нa колегите си от създaлaтa се ситуaция в стрaнaтa и подкрепяме техните действия, целящи събуждaне нa морaл у упрaвлявaщите и стремеж към промянa. Софийският университет винaги е бил и винaги ще бъде знaков елемент в тaзи държaвa. Порaди тaзи причинa нaмирaме зa aдеквaтно пристъпвaнето към сериозни действия, кaквото е Окупaциятa от стрaнa нa студентите нa СУ. В знaк нa подкрепa нa 24.10.2013 г. беше окупирaнa и нaй-голямaтa зaлa нa Фaкултетa по журнaлистикa и мaсовa комуникaция. Държим дa отбележим, че Фaкултетния студентски съвет към Фaкултетa по журнaлистикa и мaсовa комуникaция подкрепя окупирaщите и техните искaния. Подкрепaтa е от мнозинството от членове нa Фaкултетния студентски съвет, следовaтелно е и позиция нa съветa кaто оргaн, рaботещ в ползa нa студентите. Но е вaжно дa стaне ясно, че товa не е позициятa нa всички обучaвaщи се във ФЖМК", се посочва в съобщението до медиите.

Междувременно в СУ „СВ. Климент Охридски" започна извънредно заседание на Академическия съвет на висшето училище, което е посветено на неговата окупация. Членовете на съвета бяха посрещнати от над 100 души - студенти, преподаватели, граждани и обществено познати лица - Жустин Томс, Ралица Ковачева, Асен Генов, проф. Цочо Бояджиев, проф. Калин Янакиев, икономистът Георги Ганев, политологът Иво Маев, журналистът Иван Бедров и др. Те посрещнаха членовете на академичния съвет като държаха плакат с надпис "България цяла сега вази гледа". Група студенти от Медицинския университет в София също дойдоха да подкрепят протестиращите студенти в СУ "Климент Охридски".