Румен Радев
Румен Радев / президенство
Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семейството и близките на Максим Минчев, общественик, журналист и генерален директор на Българската телеграфна агенция, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

"Обществото ни и българската журналистика загубиха голям човек и професионалист със значим принос за развитието на агенционната журналистика в България. Той ще бъде запомнен с богатата си ерудиция, широкия си кръгозор и сърдечността си", посочи в писмото си държавният глава.

Президентът Радев подчерта, че през годините Максим Минчев е успял да преведе БТА през труден за медията период, да внесе спокойствие сред журналистите и да сплоти колектива, както и да допринесе за популяризирането на агенцията и за развитието на нови инициативи, се посочва в съобщението.

Борисов за Максим Минчев: Професионалист, винаги воден от стандартите на професията

"Благодарение на неговия принос, добрите традиции в БТА бяха надградени със съвременни стандарти на модерната агенционна журналистика", е допълнил Румен Радев, цитиран от прессекретариата.

Президентът Румен Радев изтъкна като доказателство за усилията на Максим Минчев изборът му през 2016 г. за генерален секретар на Световния съвет на информационните агенции, за президент на Асоциацията на информационните агенции от Балканите и Югоизточна Европа и на Асоциацията на информационните агенции от Черноморския регион.

"Максим Минчев ще остане запомнен не само като журналист с голям опит, но и като автор на книги и страстен любител на фотографията. Той обичаше живота, подхождаше с любопитство към света и с професионализъм към работата си", заяви държавният глава в писмото си до семейството и близките на Максим Минчев.