/ Летище София, пресслужба
До края на месеца ще са ясни наказанията на граничните полицаи, които допуснаха непроверени пътници да влязат у нас през Летище София през март. това стана ясно от думите на министъра на вътрешните работи Валентин Радев. Ще бъдат наказани осем човека при проверявани 13 служители по случая. Министърът е върнал проверката, защото намерил дисбаланси и поискал обяснение, каза самият той пред журналисти, цитиран от БГНЕС. След като бъдат направени поисканите уточнения, резултатите ще бъдат обявени, допълни Радев.

На Летище София през март: Пътници от Франция влязоха в България без проверка

„Дисциплинарна проверка се прави от ръководството на ГД „Гранична полиция“, те са го направили и предлагат нещо. След това аз го давам на дирекция „Човешки ресурси“, които проверяват това. И двете ги събрахме, всичките заедно и видях, че има разминаване и тъй като има разминаване, веднага се прави арбитраж. И аз им го върнах да проверят и да ми кажат защо има такива дисбаланси в големите началници, защо едните ще ги наказваме много леко, пък другите много тежко. Това правят в момента. Срокът мисля, че е до края на месеца“, каза Валентин Радев. Според него забавяне на проверка няма.


Установяват виновните за непроверените пътници на летището

Върната е проверката. Чакам само това уточнение и ще чуете всички наказания. Те са 8 човека всички, които са от тези 13. Някои от тях не са присъствали там, затова излизат извън обсега на това производство“, посочи той.

На 20 март 42-ма пътници от полет от Франция бяха пропуснати да влязат в страната през граничния пункт на столичната аерогара, без да бъдат проверени. На 24 март проверката вече беше назначена, започна и дисциплинарно производство спрямо общо 13 служители, включително и ръководителите на смяна на ГКПП-Аерогара София и на РДГП-Аерогари. Те бяха отстранени от работа, и на тяхно място подготвени екипи от Бургас и Варна.

Нямало умисъл в случая с непроверените пътници на Летище София

Доклад на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР установи, че няма умисъл в случая с непроверените пътници на аеропорта.