Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС, архив
Радев: В скандала с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта
96414
Радев: В скандала с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта
  • Радев: В скандала с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта
Жертва от сделката между ЧЕЗ и новосъздадената фирма на Гинка Върбакова от Пазарджик са всички абонати, а не правителството. Това каза президентът Румен Радев след откриване на форум на сдружението на общините в столицата. Държавният глава припомни, че е много важно да се разбере дали е имало политическа подкрепа, за да получи фирмата на Върбакова необходимите банкови гаранции по сделката. Той отново призова да се даде ясен отговор кои банки са изразили готовност да финансират тази сделка.
 
Радев: Оставката на Петкова генерира много въпроси

Държавният глава разкритикува мнозинството в парламента, което по-рано през деня отхвърли искането на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов по казуса. "Аз зададох въпроси, вчера премиерът даде съвети, всички очакваме отговори. Тази сутрин никой не уважи искането в парламента за изслушване. Чух даже и закани към някакви "гадове", каза държавният глава. Според президента Румен Радев в скандала с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта: "Жертвата сме ние, абонатите на ЕРП-тата, българските граждани".
 
Според Борисов скандалът около ЧЕЗ е сценарий срещу правителството

Президентът Румен Радев настоява да се разкрият подробностите около сделката между ЧЕЗ и новосъздадената фирма на Гинка Върбакова от Пазарджик. "Затова и държим да знаем как тази фирма без история, без капацитет, получава такива големи банкови гаранции", отново попита той. "Кои са банките и какви са най-вече механизмите за финансиране, както и получила ли е тази фирма политическа подкрепа, за да бъдат банките толкова щедри към нея, и как така отговорните институции научават и започват да действат постфактум - ето това са въпросите", добави президентът.

Андрей Бабиш е шокиран от реакциите около сделката за ЧЕЗ

Радев обяви, че е готов при необходимост да проведе разговор с чешкия президент Милош Земан, както и да изпрати свой представител утре, който да присъства на съвместното заседание на парламентарни комисии по тази тема.
 
„Инерком България" беше избрана за купувач на всички активи на ЧЕЗ в България. Договорът между ЧЕЗ и "Инерком" беше подписан на 23 февруари. Предстои сделката да бъде одобрена от българските регулаторни органи, едва след което ще бъде финализирана.