/ БГНЕС
Румен Радев: Българските ВВС не са само стожер на националната сигурност
99257
Румен Радев: Българските ВВС не са само стожер на националната сигурност
  • Румен Радев: Българските ВВС не са само стожер на националната сигурност
Президентът Румен Радев призова премиера, министрите и депутатите за „радиомълчание” по темата за избора на нов изтребител, докато тече работата на междуведомствена комисия. „Радиомълчание” е термин от авиацията, който се използва от пилотите в напрегната ситуация, за да се осигури максимална възможност за нейното успешно разрешаване, обясни пред „Дарик”  полковникът от резерва Ангел Георгиев, председател на Българската авиационна асоциация. 
 
След като взе участие в официалната церемония по поднасянето на венци и цветя по случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили, пред журналисти президентът Румен Радев призова политиците да запазят радиомълчание по темата с избор на нов боен самолет за армията.
 
„В авиацията има един много хубав термин – радиомълчание. Аз призовавам и премиера, и министрите, и народните представители да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия. Нека покажем, че сме цивилизована държава и прозрачност, обективност, равнопоставеност не са празни приказки”, каза той.
 
Радиомълчание е термин от авиацията, използва се в критични ситуации във въздушното пространство, обясни пред „Дарик” бившият военен летец, полковникът от резерва Ангел Георгиев.
 
„Радиомълчание е когато във въздушното пространство има особен случай или извънредна ситуация. Останалите пилоти, при които самолетите и системите работят нормално и нямат необходимост от помощ, съвети и въздействие, а полетът е рутинен, се призовават да запазят радиомълчание, тоест да не използват канала, на който провеждат разговорите за управление, да не провеждат разговори с цел да се осигури максимален комфорт за тези, които са в нещатна обстановка и върху които трябва да бъде насочено цялото внимание на всички, които могат да им окажат съдействие”, каза той.

Румен Радев летци ВВС
БГНЕС

Процедурата за избор на нов тип боен самолет е към своя финал, а междуведомствена комисия разглежда офертите.  В началото на месеца в Министерството на отбраната бяха отворени четири предложения от три държави в процедурата за покупка на нов изтребител за армията. САЩ предлагат нови F-16 и нови F-18, Швеция - нов "Грипен" , а от Италия е постъпило предложение за употребявани "Юрофайтър".