/ БГНЕС
България и Гърция доказаха, че могат да загърбят проблемите от миналото. В исторически план отношенията между България и Гърция никога не са били на по-добро ниво.

Това каза президентът Румен Радев на церемония в Гербова зала след срещата на "четири очи" с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу и пленарните разговори между официалните делегации на България и Гърция, на която българският държавен глава удостои Сакеларопулу с орден "Стара планина" с лента за нейните заслуги за развитието на двустранните отношения между България и Гърция.
 

Радев
БГНЕС

"За мен е изключително удоволствие да приветствам в България президентът на съседна и приятелка Гърция г-жа Катерина Сакеларопулу, която е на своето първо държавно посещение в нашата страна", отбеляза Радев и посочи, че с нея го свързват отношения на сътрудничество и близко приятелство.

"Своеобразната връхна точка в изключително динамичните отношения между нашите две страни е израз на отличното ниво на сътрудничеството между България и Гърция", заяви той и посочи, сигурността като важно условие за икономическото сътрудничество и просперитета на нашия регион.

Общият им призив е преди да се градят и вдигат граници и бариери вътре в ЕС, всички да знаем, че ние се нуждаем от подкрепа и сигурност за опазването на външните граници на ЕС. Българскияг държавен глава заяви, че Гърция и България имат нелеката задача да охраняват най-дългата сухопътна граница.

Интерконекторът не само допринесе за вдигането на технологичната възможност, но и за реалната възможност за диверсификация на газ не само за България, но и за региона на Централна и Източна Европа, категоричен е той.
 

Катерина Сакеларопулу
БГНЕС

Освен това Радев каза, че България ще бъде част от управлението на пристанището в Кавала, а също така и в Александруполис.

От своя страна и гръцкият президент посочи, че откриването на интерконектора не показва само нивото на общото сътрудничество, но и диверсификацията.

Радев съобщи, че перспективите за развитие в сферата на енергетика са блестящи и предстои в срок до една година да завърши терминалът за втечнен газ в Александруполис, където страната ни участва с 20%.
БТА