Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
От поколения на този площад се събират пътищата на националната памет на българската държавност и духовност. Тук отдаваме почит на безсмъртните имена и събития, които ни обединяват. Това каза президентът Румен Радев.

Държавният глава заяви, че Илинденско-Преображенското въстание се пренесе далеч във времето ч, защото резултатите надхвърли далеч във времето непосредствени политически и военни цели. "Надхвърлиха рамките на епохата. Завинаги ще остане непреходно знанието на борбата за правда и човешко достойнство", подчерта той.

Радев отбеляза, че днес Илинденско-Преображенското въстание заема важна място в отношенията ни с Република Северна Македония и на нашето сближаване на основата на историческата истина, като добави, че въстанието е възнесено от звъна на българските черкви.

Денков: 2 август доказва, че идеята за демократска република не е увиснала на бесилото заедно с Левски

Президентът призова да не забравяме, че светлите умове на освободителното движение в Македония и Одринска Тракия мечтаеха да превърнат своя роден край в земя на равноправие и справедливост. "Затова гарантирането на конституционното равноправие ще сбъдне заветите на илинденци от 1903 г., и техният завет за равноправие и справедливост. Гражданите и на България и на РСМ се прекланят пред тези завети и на идеалите пред въстанието", каза още Радев и подчерта, че на същите тези идеали е изградена и съвременна и модерна Европа
БГНЕС