/ Президентство на Република България
"Българската държава приема сериозно вашите проблеми, България високо цени връзките си с Република Северна Македония и с нашите сънародници в тази държава. Високо ценим и вашето мнение как по-бързо Република Северна Македония да постигне членство в ЕС", с тези думи започна срещата на президента Румен Радев с представители на организации на българите в Северна Македония.

"Загърбването на политическите проблеми рано или късно ще доведе до блокиране на процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония - нещо, което ние категорично не искаме. Аз настоявам да има ясни гаранции и устойчив процес по пътя на европейската интеграция на Република Северна Македония. България е страната, която иска най-много това да се случи и затова държа вписването на македонските българи в Конституцията на Република Северна Македония по този начин гарантирането на техните права да бъде задължително условие за даване на съгласие от страна на България за начало на преговорите. Държа преди началото на преговорите да има ясни гаранции за защита на българското културно и историческо наследство в Република Северна Македония и преди да отворим вратата за преговорите да видим ясен и устойчив процес на изкореняване на езика на омразата", посочи той.

Това в никакъв случай не е намеса от страна на България във вътрешните дела на Република Северна Македония, това е израз на нашата загриженост, на нашата подкрепа за ефективния и устойчив път на Северна Македония към членство в ЕС, отбеляза Радев.

Организациите на българите в Северна Македония настояват за неотложни действия, за да бъде изсветлена историческата истина и да бъде отразена в образователния процес в Северна Македнония. "Ние искаме в нашата държава Република Северна Македония децата ни свободно да се определят като българи, ние искаме да можем да участваме пълноценно и интегрирано в нейния политически, културен, икономически и обществен живот. Ние може би малко повече от сънародниците ни в България искаме да бъде ясно и категорично защитено нашето културно и историческо наследство в Северна Македония защото всеки ден виждаме как се руши".

Езикът на омразата повече не може да бъде търпян, категорични са българите в Северна Македония. Ние не желаем да бъдем третирани като граждани второ качество. "Промяната на учебниците и отразяването на историческата истина е фундамента, върху който ще изградим бъдещите взаимоотношения. бъдещите поколения на България и Република Северна Македония след 20-30 години ще имат такива отношения, каквито този образователен процес създаде в тяхното съзнание. За нас отношението между България и Република Северна Македония трябва да бъдат на взаимно отношение, дълбока почит и признателност и отчитане и запазване на общото ни културно и историческо наследство. За нас по-сериозен политически съюзник в лицето на ЕС от Република България няма".

Радев уточни, че неговата препоръка е те да представят по същия начин откровено проблемите си и в срещите в Министерския съвет и пред българските политици. Моята позиция е ясна, каза още президентът.

В делегацията има представители от КЦ "Иван Михайлов"- Битоля, Сдружение „Трибуна“- Прилеп, Сдружение „Македонско-Българско приятелство“- Скопие, Сдружение „Коридор 8“- Скопие, Сдружение „Интеракция“- Охрид, Сдружение „Единство“-Кочани и ПП Гражданско демократичния съюз (ГДС). Те ще бъдат представени от Люпчо Георгиевски, Георги Църномаров, Благой Шаторов, Владимир Перев, Атанас Величков, Игор Билбиловски, Илия Стояновски, Александър Димитровски, Димче Петкоски, Георги Трендафилов и Петър Колев.