Работник загина в рудник Бабино
Работник загина в рудник Бабино / DarikNews
Работник загина в рудник "Бабино"
24599
Работник загина в рудник "Бабино"
  • Работник загина в рудник "Бабино"

47-годишен миньор загина тази нощ в рудник "Бабино" на "Въгледобив - Бобов дол". Инцидентът е станал около 3 ч. Миньорът се казва Кирил Вихров Иванов и е от Перник. Той е бил машинист на ж.п. мотриса, потвърди за Дарик управителят на "Въгледобив - Бобов дол" Кирил Станчев.

Мъжът най-вероятно е скочил от монорелсата, която е управлявал. Предполага се, че тя е ускорила скоростта си над допустимата от 2 м/сек. Автоматичната спирачка се е задействала, но работникът най-вероятно е скочил преди машината да спре, коментира за Дарик директорът на Областната инспекция по труда Александър Крумов.

Монорелсата се ползва за превоз на работници и материали за монтаж на крепежни секции в рудника. Тя е съставена от предна и задна кабина и между тях с вериги се захващат крепежните елементи. 47-годишният Кирил Иванов е намерен под една от кабинките, ударен от един от елементите, които е превозвал. Инцидентът е станал на завой в рудника. Зад него се е движел друг миньор, но той не е успял да види как е станала трагедията.

"Рано е да се каже дали ще бъдат наложени административни наказания. Предстои изясняване на всички факти и обстоятелства, разглеждане на документите за инструктаж и организацията за безопасни условия за труд в рудника", каза пред Дарик Крумов.

Други новини от Кюстендил