Работниците от „Кремиковци” излизат на пореден протест
Работниците от „Кремиковци” излизат на пореден протест / Sofia Photo Agency

Работниците в „Кремиковци” излизат на поредния си протест пред административната сграда на комбината. Причините – неизплатените за август и септември заплати, както и незадоволителното изпълнение на договора за ишлеме, сключен с украинската компания „Ворскла Стийл”. Междувременно от компанията заявиха, че могат да разтрогнат договора, ако до няколко дни не бъде постигнат консенсус между всички страни по проблема.

Кремиковските работници настояват за изплащане на неполучените месечни възнаграждения и спиране на репресиите в комбината. Миналата седмица председателят на федерация „Металици” към КНСБ Васил Яначков заяви, че сегашният инвеститор „Ворскла Стийл” не изпълнява поетите ангажименти. „Кремиковци” е в невероятно тежка криза. Не се изпълнява договора за ишлеме, не се захранва завода, не са започнати изплащането на заплатите за месец август”, каза Яначков. Той добави, че обвинява „директно правителството на Република България, за това, че отклони най-големия инвеститор, явил се някога в България – това е „Алселор Митал”. „Досега „Кремиковци” щеше да има всички условия да си получи комплексно разрешително”, каза още той.

В петък с писмо до Сергей Станишев синдикатите поискаха спешна среща на ръководството и синдиците в комбината със премиера, министрите на енергетиката и на околната среда, за да бъде определена програмата за оздравяване на „Кремиковци". Срокът изтича днес.