Първанов: Закъснели сме за отделяне на бизнеса и политиката
Първанов: Закъснели сме за отделяне на бизнеса и политиката / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлия Николова
Безнадеждно сме закъснели с отделянето на политиката от бизнеса, коментира президентът Георги Първанов по време на научна конференция, посветена на националната сигурност. Първанов обяви, че българските институции са в остър дефицит на време да реализират политическата си роля за справяне с организираната престъпност. Той препоръча на новия вътрешен министър сам да направи преглед на нормативната база по прилагането на специалните разузнавателни средства (СРС).

Според президента Георги Първанов предишни правителства са позволили развитието и легализацията на престъпния бизнес в страната: „В системата и на МВР и на армията бяха изхвърлени десетки хиляди подготвени кадри, които бяха принудени да търсят своето препитание от другата страна на бариерата, уви”

Част от имената, които бяха предложени от коалицията за министри, не ги познавам, каза президентът Георги Първанов. По този начин той отрече обвиненията на опозицията, че новите кадри в правителството са избрани от него. „Очаквам следващия път, когато за нещо бъде предложена г-жа Татяна Дончева, да ме обвините и за нея, защото аз съм я правил член на Изпълнителното бюро, аз съм настоявал тя да бъде народен представител, тоест, тя е и мой кадър”, каза още Първанов.

Държавният глава подчерта, че предложеният за министър на вътрешните работи Михаил Миков е добър юрист и сега трябва да реализира законите, които е писал. Георги Първанов се обяви още за повече финансов ресурс в сферата на здравеопазването. Според него е наложително и да се разпише ясно какви ще са правомощията на вицепремиера по еврофондовете: „Тази идея за вицепремиер по отношение на еврофондовете е много добра, в кадрово отношение министър-председателят е улучил правилния човек, но ако не бъде разписано ясно какво точно може да прави, мисля, че той ще бъде с вързани ръце”.

Президентът се обяви и за прозрачност на партийното финансиране и съобщи, че кампанията по местните избори е била в пъти повече непрозрачна от президентската.