Първанов: Няма график за заседанията на Консултативния съвет
Първанов: Няма график за заседанията на Консултативния съвет / cнимкa: Sofia Photo Agency

Президентът Георги Първанов заяви, че „гледа снизходително на идеята на лидера на СДС Пламен Юруков за преждевременното му сваляне от власт и уточни, че в конституцията няма график за заседанията на Консултативния съвет по национална сигурност. Според държавния глава кризата в едно министерство в никакъв случай не е криза в държавата и политическата система и не е причина за свикване на Съвета.

Аз бих препоръчал на ръководството на СДС и на Пламен Юруков да чете повече Конституцията. Там такава тема за графика на заседанията на Консултативния съвет, няма. Това го знае всеки начинаещ юрист и всяко хлапе, заяви президентът.

Очевидно някой е подвел г-н Юруков, продължи той. Аз смятам, че му е необходим един по-задълбочен анализ на онова, което се съдържа в основния закон на страната. След като го направи той е в правото си да предприеме всяко действие, което е политически изгодно за него, коментира още държавния глава. Аз го отдавам на стремежа му да бъде малко по-радикален, отколкото са другите опозиционни лидери и гледам снизходително на тази негова постъпка, коментира Георги Първанов.

Добре е и по-често, два пъти годишно да има заседания на Консултативния съвет по национална сигурност, особено когато се налага. Припомням ви, че Консултативния съвет, за шест години откакто аз съм президент, заяви Първанов, се е занимавал с теми, с които никой друг не го е правил и не се е докосвал до тях. Той посочи темата за престъпността, за наркоманията, демографската политика. Но аз не искам да ставам съучастник в стремежа на някои политически лидери да превръщат този орган на държавата в арена на скандали. Трябва да остане поне един орган далече от тези скандали, каза още Георги Първанов.

Аз помня кризата в българския преход, давам си сметка какво е криза и затова не искам да се злоупотребява с понятието „криза”. Кризата в едно министерство не е в никакъв случай криза в държавата и в политическата система, заяви накрая държавния глава.