Пуснаха под гаранция обвиняемите за смъртта на Пламен Куцаров
Пуснаха под гаранция обвиняемите за смъртта на Пламен Куцаров / снимкa: БГНЕС

Софийският градски съд пусна под гаранция от по 500 лева двамата полицаи Ирен Вълев и Божидар Проданов. Те са обвинени в причиняване по невнимание на смъртта на Пламен Куцаров. Куцаров почина на 21 януари, след като бе задържан и разпитан от полицаи.

Магистратите не уважиха искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. Според съдебния състав, искането на прокуратурата не е достатъчно аргументирано.

Ирен Вълев и Божидар Проданов бяха задържани във вторник, а срещу тях бяха повдигнати обвинения за причиняване на смърт поради немарливост и незнание. По такова обвинение те могат да бъдат лишени от свобода до пет години.

Според заключението на съдебно-медицинската експертиза, в стомаха на Куцаров са били открити две хапчета амфетамин, които са били неразтворени, тоест дадени са му непосредствено преди смъртта. Ако в хода на разследването се окаже, че има умишлено убийство, обвиненията срещу тях могат да бъдат променени. Вътрешна проверка на МВР пък показва, че когато Куцаров е бил арестуван не е имало прокурорска заповед за задържането му и той не е бил посочен за свидетел по отвличането.

Решението на Софийски градски съд може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд.