Пръстовият идентификатор - вече задължителен вход за болниците
Пръстовият идентификатор - вече задължителен вход за болниците / БГНЕС, архив
Пръстовият идентификатор - задължителен вход за болниците
90904
Пръстовият идентификатор - задължителен вход за болниците
Пръстовият идентификатор - задължителен вход за болниците
  • Пръстовият идентификатор - задължителен вход за болниците
  • Пръстовият идентификатор - задължителен вход за болниците

От 1 ноември пръстовият идентификатор става задължителен метод за регистрация в болници. Само за чекиралите се чрез него пациенти здравната каса вече ще заплаща дължимото на лечебните заведения. Здравноосигурените лица, регистрирали се в новата система, до момента са над 300 000 души. Пациентите, отказали да се чекират посредством своя пръст, са по-малко от 100 души, твърдят от здравноосигурителната институция.

Пациентите ще имат право на алтернатива на пръстовия отпечатък за болниците

Въвеждането на пръстов идентификатор като задължителен вход за болници първоначално бе предвидено за началото на октомври. По-късно обаче този срок бе отложен с месец, а като причина бе посочен фактът, че не всички лечебни заведения са успели да купят необходимите четци за пръстова идентификация от една страна, и, че при не всички болници е изтекъл законовият срок, в който те трябваше да тестват системата - от друга.

Преди дни пред Дарик заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков увери, че няма основания за притеснения по отношение на новия метод на регистрация.

Болници водят 30 дела срещу здравни наредби

"Няма основание да има някакви притеснения. Всичко е въпрос на организация и на такъв ред, при който да няма забавяне на пациентите. Това, което е ясно казано и се работи по този начин, е задължението на лечебното заведение пациентът да бъде хоспитализиран и да му бъде оказана нужната медицинска помощ, а регистрацията чрез системата за идентификация може да бъде направена в рамките на деня. Не е нужно тя да бъде направена на секундата преди пациентът да бъде хоспитализиран", каза Шарков.

Електронните рецепти ще са факт до март следващата година

Единичната цена на устройствата за пръстова идентификация, които болниците до днес трябваше да закупят, е 286 лв. Стойността, която здравната каса трябваше да заплати за цялата система, бе от порядъка на 400 000 лева.