Електронните рецепти ще са факт до март следващата година
Електронните рецепти ще са факт до март следващата година / Дарик Русе, Искра Георгиева

Електронната рецепта ще е факт до март 2017 година. Това заяви в Русе заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той добави, че до първата половина на следващата година ще бъде въведено цялото електронно здравеопазване.

„В момента, в който на вас ви се изпише тази рецепта, тя ще отива във всички аптеки, а пациентът ще може да отиде с електронна карта, в която иска аптека и да си закупи лекарствата. Ако медикаментите са реимбурсирани изцяло или частично от НЗОК, информацията ще отива директно и в касата. Близки и роднини ще имат право да ви купуват лекарства с тази карта“, обясни Шарков. Но тези карти няма да се ползват като вход за болниците, и именно за това е създаден пръстовият идентификатор, или автентификатор, както вече се нарича.

Заместник-министър Ваньо Шарков е на обиколка в страната, за да провери как върви въвеждането на новата система в болниците. В УМБАЛ Русе с нея вече са регистрирани 600 пациенти, като няма нито един отказ. Устройствата са 21, разпределени в различните отделения. Общо 250 пък са лечебните заведения в страната, които са сключили договор за доставка на пръстовия автентификатор досега, 200 от тях вече са го получили.