/ Булфото/Община Каварна
Преди повече от 10 години археолозите откриват необикновена находка край нос Калиакра - древен пръстен с тайна кухина за скрита отрова.

1. Предполага се, че смъртоносното бижу датира от края на 14 век. Пръстенът не е от благороден метал - направен е от бронз, но е изработен с изключително ловка ювелирност.

2. Археолозите смятат, че с бижуто са извършвани убийства. Към халката има прикрепена кръгла касета с дупчица, която може да се напълни с отрова, а след това смъртоносното вещество да бъде сипано незабележимо в чаша. Пръстенът е ненатрапчив точно по тази причина, тъй като не е трябвало да се набива на очи.

3. Пръстенът е мъжки и се предполага, че неговият собственик го е носил на малкия пръст на дясната си ръка. Той е открит в район на Калиакра, обитаван в миналото от аристократи от Добруджанското деспотство.
 

Пръстен Калиакра
Община Каварна


4. Находката доказва, че политическите убийства по нашите земи не са от вчера или днес. През 14 в. обаче това е ставало основно чрез отрови, които по това време са били доставяни от Италия или Испания, с които е имало търговски отношения.

5. Археолозите смятат, че пръстенът-убиец е свързан с конфликта между Добротица и неговият син Иванко Тертер, които са таили силна омраза помежду си. Това е най-старият случай на доказано серийно убийство. С това се обясняват много от неизяснените смъртни случаи на нос Калиакра сред благородници и аристократи, близки до деспот Добротица.