Протестът срещу монополите
Протестът срещу монополите / снимки: DarikNews, Impact Press Group
Национален бунт срещу монополите
61464
Национален бунт срещу монополите
Протестът в Стара Загора
Протестът във Враца
Протестът в Пловдив
Протестът в Бургас
Протестът в Сливен
Протестът в Шумен
Протестът в Добрич
Протестът в Благоевград
Протестът в Хасково
Министър Делян Добрев
Протестът във Варна
  • Национален бунт срещу монополите
  • Протестът в Стара Загора
  • Протестът във Враца
  • Протестът в Пловдив
  • Протестът в Бургас
  • Протестът в Сливен
  • Протестът в Шумен
  • Протестът в Добрич
  • Протестът в Благоевград
  • Протестът в Хасково
  • Министър Делян Добрев
  • Протестът във Варна

В 35 града в страната граждани излязоха на един от най-масовите протести у нас. Протестиращите настояха за национализация на енергоразпределителните дружества, както и отговорност за лицата, подписали неизгодни за страната ни договори. Бунтът в Пловдив се размина на крачка от бой, в Сливен яйца хвърляха по сградата на EVN, а в София шествието пое в нерегламентирана посока. Във Враца пък опит протестът да се политизира бе умело възпрепятстван от събралото се множество.

Във всички градове имаше засилено полицейско присъствие.

Пиратки, домати и яйца полетяха към сградата на Народното събрание по време на протеста в София. Организаторите поискаха незабавна оставка на правителството и му дадоха една седмица срок, в който всички проблеми да бъдат решени. Малко след 12.30 ч. протестиращите се насочиха към кръстовището на Орлов мост, където блокираха движението за повече от половин час. С призиви "време е да отидем към Президентството" протестиращите в София потеглиха по бул. "Г.С. Раковски". Те хвърляха към полицаите и патрулките плодове и предмети, стигна се до спречкване.

В столицата мерките за сигурност бяха изключително засилени, имаше коли на Жандармерията и полицията. С лента "Полиция" бяха оградени и всички сгради на пл. Народно събрание. На ул. "Г.С. Раковски" пред сградата на Министерството на енергетиката също имаше полицейски коли, пожарна и много полицаи.

Протестиращите замеряха полицията и жандармерията с камъни и стъклени бутилки, на което органите на реда отговориха с газ. На кръстовището на „Неофит Рилски” и „Г.С. Раковски” се стигна до бой, след като полицията изтегли едно момиче и приятелите й се опитаха да й помогнат.

Протестът срещу монополите
netinfo

(Протестът в София)

Над 4000 души в Перник се включиха в първото организирано в града протестно шествие срещу монополите. Множеството се събра пред сградата на общинската и областната администрация, от където тръгнаха към сградата на Енергото със скандирания: „Мафия” и „Оставка”, както и с плакати „изЧЕЗвайте”, „Върнете ни държавата”.

Хилядите недоволни от сметките за ток и парно, от недостатъчните приходи в семейните бюджети, за да си покрият разходите, скандираха „Оставка” пред сградите на Областната администрация и на Пътно управление. За един час протестното шествие се придвижи до сградата на Енергото в пернишкия квартал „Могиличе”. Недоволните хвърляха камъни, яйца и буркани с лютеница, някои от които счупиха прозорци на Енергото.

На един от полицейските автомобили, паркиран в близост до Енергото, е била срязана гума.
Част от недоволните са направили опит да излеят гнева си и над полицейски служител, но мелето е било предотвратено.

Пострадали от канонадата камъни няма, в пернишката болница няма постъпил пациент, участвал в протеста с оплаквания, съобщи д-р Вяра Церовска.

Полицията бе отцепила улицата точно пред ЧЕЗ-Перник, за да няма достъп до сградата, но протестиращите не се съобразиха с ограниченията. „Призоваваме да не се плащат сметките. Да изгоним енергийните монополисти от България”, скандираха хората, които демонстративно запалиха бележките, получени от Енергото.

Протестът срещу монополите
netinfo

(Протестът в Перник)

Няколко часа продължи блокадата на главен път Е-79 край Дупница. Протестиращите затвориха за повече от час пътя в района на село Пиперево, преди това те блокираха Е-79 при така известните дупнишки барикади, а след това преминаха през тунела в посока изхода за София.

След блокадата при Пиперево, хората се разделиха на две групи, с идеята протестът да приключи. В движение обаче взеха друго решение, едната група тръгна към Дупница по главния път, а другата по пътя за града и в крайна сметка бяха блокирани и двата пътя. В района на бившия Механотехникум хората спряха движението и не се пропускаха никакви автомобили, с изключение на линейките.

Улиците на Дупница бяха задръстени от автомобили, тъй като при блокирането на Е-79, движението беше пренасочено през града и шофьорите се оказаха в капан. Другият възможен изход от града по Е-79 също беше блокиран от втората група протестиращи. „Всеки ден ще е така до победата”, скандираха дупничани.

Протестът срещу монополите
netinfo

(Протестът в Дупница)

Над 500 кюстендилци блокираха за 10 минути кръговото кръстовище в Кюстендил на входа откъм София, на "Капията". Протестът бе срещу ЧЕЗ и високите сметки за ток. Хората първоначално се събраха на площад "Велбъжд", след което се придвижиха със скандирания "Мафия", "Събудете се роби" и "Протестираме, заради вас, елате с нас". Протестиращите бяха ескортирани от силите на реда. На протеста на кръговото кръстовище между част от хората се разрази скандал дали да стоят още там или да се разотидат. След 10 минути протестиращите отново тръгнаха в посока площад "Велбъжд".

Протестът срещу монополите
netinfo

(Протестът в Кюстендил)

Над 5000 души от Благоевград блокираха за повече от час движението по главен път Е-79 в знак на протест срещу завишените сметки за ток. Протестът срещу ЧЕЗ прерасна в бунт срещу управляващите. Недоволните граждани поискаха оставката на правителството.

Протестиращите се събраха пред сградата на Общината, шествието мина по улица „Иван Михайлов”, стигна до ЮЗУ „Неофит Рилски” и след като пробиха три полицейски кордона се отправиха към главен път Е-79. Протестният митинг започна с едноминутно мълчание в памет на големия български актьор Тодор Колев. „Долу ЧЕЗ”, „Затвор за ЧЕЗ”, „Мафия”, „Всеки ден ще е така до победата” скандираха  благоевградчани. В края на протеста те изпяха химна на България.

Протестът срещу монополите
netinfo

(Протестът в Благоевград)

Близо 10 000 души протестираха на централния площад в Пловдив заради високите сметки за ток.

Митингът за малко да прерасне в бой заради опит да бъде политизиран. Самообявилият се за пряк потомък на Васил Левски - Васил Кльонков, взе микрофона и обяви, че учредява партия „Глас на народа". Той призова всички желаещи след митинга да се запишат при него. Това предизвика гнева на гражданите, като един от тях скочи и го удари в гърдите. Благодарение на светкавичната намеса на полицаите не се стигна до по-сериозни сблъсъци. Васил Кльонков беше изведен настрани, за да се успокои, а човекът, който го блъсна, се сля с множеството и избяга. Хората скандираха „Мафия! „EVN вън! и „Без партии!". Стигна се и до късане на портрети на Бойко Борисов и Симеон Сакскобургготски. Протестиращите обявиха, че ще продължат митингите и следващата седмица. Всеки ден недоволните от политиката на монополите ще са в 17 часа пред централата на EVN, а в събота и неделя сборният пункт е пред Централна поща.

Протестът срещу монополите
netinfo

(Протестът в Пловдив)

Над 2000 души се събраха в Пазарджик и казаха „Не!” на политиката на енергодружествата в знак на протест срещу високите сметки за консумирана електроенергия.

„Всички ние заедно сме тук, за да сложим край на повече от 20 години геноцид. Основните ни искания са за национализация на ЕРП-тата”, заявиха организаторите на митинга. „Мислим, че ще успеем. В Пазарджик никога, от най-новата история, не са се събирали толкова много хора в знак на протест. Напрежението в цялата страна ескалира. Ние, жителите на Пазарджик, сме едни от последните, които започнахме да протестираме, но ви гарантираме, че ще сме едни от последните, които ще спрат”.

Мирният протест започна в най-големия парк в областния град-остров „Свобода”. Шествието премина през централните улици на Пазарджик, а движението по тях бе блокирано от полицията. На централния площад„ Константин Величков” организаторите обединиха исканията за национализация на енергодружествата, премахване на посредниците, премахване на задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК и др.  Протестиращите поднесоха  цветя пред паметника на Апостола и скандираха „Мафия” пред централата на EVN в Пазарджик.

На шествието бяха разяснени правата на клиентите на енергодружествата и процедурата за подаване на заявленията с искане за проверка на електромерите, както и за разсрочване на задълженията за ток за месец декември.

Протестът срещу монополите
netinfo

(Протестът в Пазарджик)

Централата на EVN в Асеновград е била заплашена в събота с бомба, съобщиха от полицията. Анонимен мъжки глас позвънил в 21.40 ч. на телефон 112 и съобщил, че в сградата ще избухне взривно устройство. Незабавно е извършен оглед на място, но нищо не е намерено. По случая работи РУП-Асеновград.

Спонтанен бе протестът в Хасково, където на площад „Свобода” се събраха над 400 граждани, които по-късно обсадиха и замерваха с яйца сградата на електроразпределителното дружество в града. „Мафия” и „Оставка!” викаха хората в родния град на енергийния министър Делян Добрев, който в ранния неделен следобед присъства на презентация в областна управа-Хасково за резултатите от проведени проучвания за нефт и газ в блок 1-18 Тракия.

Въпреки заканата да пренесат протеста си пред областната управа по време на срещата, участниците в митинга-шествие по-рано не дойдоха на площад „Свобода”. Едва трийсетина пресрещнаха там и освиркаха вяло енергийния министър.

„Винаги съм бил за максимална прозрачност в енергетиката и съм го доказвал, както и за търсене на отговорност от лицата, задължили държавата по един или друг начин, да заплатят нещо, което натоварва сметката на всеки един потребител, също е идея която аз бих подкрепил”, коментира Делян Добрев, който застава и зад искането за разсекретяване на договорите, ако законът го позволява.

Протестът срещу монополите
netinfo

(Протестът в Хасково)

За повече от час над 1000 души в Кърджали блокираха една от централните улици на града в знак на протест срещу монополистите от ЕВН. Спонтанно и без разрешение от властите те тръгнаха на протестно шествие по бул. „България”, издигайки лозунгите „Не е само за тока, вече е за България”, „Искаме държава на гражданите, а не на монополите!”, „Срещу монополите, корупцията и предателите във властта! Не сме роби и няма да търпим да се гаврят с нас!”, „Стига са ни лъгали, крали и унижавали! Искаме в България да живеем нормално!”.

Полицията се опита да се намеси под предлог, че няма разрешение за протестно шествие, но до стълкновения не се стигна, и митингът се проведе, спирайки движението от паметника на Васил Левски до автогарата и обратно. Почти през цялото време протестиращите викаха „Мафия!” и „ЕВН е мафия!”.

„Искаме да бъдат анулирани високите сметки за януари, искаме хората да разбират какво плащат, искаме да имаме достъп до повече енергодоставчици, искаме народното събрание да разгледа нашата подписка, да промени Закона за енергетиката, искаме и проверка на всички фирми на НЕК, каза по време на протеста координаторът на гражданското движение ДНЕС за Кърджалийска област Димитър Илчев.

„Не сме съгласни с надутите сметки на тока, солидаризираме се с другите протестиращи в България. Упреквам не само това правителство, че не контролира цените на електроенергията. Упреквам всички правителства досега. Оставени сме на произвола”, заяви един от протестиращите Красимир Карабашов.

Протестът срещу монополите
netinfo

(Протестът в Кърджали)

В Шумен протестът срещу високите сметки за ток започна пред театъра в града. Хиляди се събраха и отдадоха последна почит към актьора Тодор Колев, който е родом от Шумен. Шуменци показаха уважението си към актьора с минута мълчание, аплодисменти и цветя. Протестното шествие продължи по централната пешеходна и завърши в Градската градина пред сградата на електроразпределителното дружество. Протестът премина без ексцесии. Шуменци изразиха недоволството си с викове „Мафия" и „Вън монополистите". Към сградата на енергото полетяха жълти стотинки и яйца, горяха се и сметки за ток.

Протестът срещу монополите
netinfo

(Протестът в Шумен)

Близо два часа продължи протеста на недоволните граждани от високите сметки за ток, монополите и управлението на държавата в Стара Загора. Над 2000 души се събраха пред сградата на EVN, където скандираха срещу дружеството, а някои изгориха фактурите си за електроенергия.

И този път протестът срещу монополите, бе организиран в социалната мрежа. За разлика от миналата седмица, когато протестът мина вяло и само 50-тина души заявиха своето недоволство, днес пред сградата на енергоразпределителното дружество, се събраха първоначално около 500 души. За около половин час техния брой нарасна поне три пъти.

Освен скандиранията „Вън от държавата”, „Мафия” и „Оставка”, се чуха призиви, всички в определен ден и час, да не използват електричество, в знак на протест срещу монополите.

Възрастен човек сподели, че живее сам в апартамента си, отоплява се на дърва и въпреки това последната му сметка е десет пъти по-висока от декемврийската. Семейство от Стара Загора, с четиригодишно дете, разказа, че след смяната на електромера им, без тяхно съгласие, получават месечни сметки за около 380 лева. Не могат да ги плащат, стоят без ток, помагат им съседи, разказа жената. Пенсионираната от 13 години по болест, с три байпаса жена, изгори сметката си за ток на стълбите на енергоразпределителното дружество.

Въпреки че нямаха разрешение, хилядите старозагорци, които се бяха събрали пред сградата на EVN, преминаха по централната улица, скандираха пред сградата на общината и спряха движението на няколко възлови кръстовища. До сблъсъци с полицията не се стигна. Протестиращите получиха подкрепа от търговците на мартеници по централната улица, шофьорите от градския транспорт и десетки, които скандираха от тераси и прозорци.

Протестът срещу монополите
netinfo

(Протестът в Стара Загора)

Яйца хвърляха по сградата на EVN в Сливен събралите се протестиращи. Бърза намеса на организаторите и на полицията успокои възникнал скандал на протеста срещу високите сметки за ток. По първоначални данни двама от протестиращите са се сбили, но бързо са били разтървани.

Над 2000 души се бяха събрали пред сградата на енергото с искания за национализация на ЕРП-тата, премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция; разсекретяване на всички договори в енергийния сектор; търсене на отговорност на подписалите ги лица; премахване на задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК; конкретна, прозрачна и последователна политика за развитие на ВЕИ инсталации в дългосрочен план". Искаше се също преразглеждане на чл. 69 от Конституция на Република България - "Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание".

Протестът, организиран изцяло във Фейсбук, започна от площад „Хаджи Димитър" в центъра на Сливен. Събралите се хора викаха „Оставки" и „Всеки ден ще е така до победата", „Мафия". Посрещна ги оркестър „Карандила". След едноминутно мълчание в памет на големия актьор Тодор Колев и под съпровода на възрожденски песни хората започнаха протестното си шествие по бул. "Цар Освободител" /покрай Универмага/, бул. "Цар Симеон" до централата на ЕVN в Сливен.

Протестът срещу монополите
netinfo

(Протестът в Сливен)

Близо 2000 души в Бургас дадоха ултиматум на премиера Бойко Борисов да изпълни исканията им до 22 февруари. В открито писмо те поискаха от министър-председателя отмяна на решението на ДКЕВР за увеличение на цените на електроенергията с 13%, намаляване на квотите за зелена енергия, 50% гражданска квота в ДКЕВР, разсекретяване на договорите за продажба на електроенергия от ТЕЦ „Марица 1” и ТЕЦ „Марица 3” и разтрогването на договорите, подвеждане под съдебна отговорност на Румен Овчаров и Иван Костов, 100% от тока от АЕЦ „Козлодуй” да се реализира на вътрешния пазар, премахване на посредниците и поемане на функциите им от НЕК и връщане на ЕРП-тата в ръцете на държавата. Протестиращите гарантираха на Бойко Борисов, че ще поискат като негов работодател и суверен оставката му следващия петък, ако той не започне незабавно работа по исканията им.

Безпрецедентен протест блокира Варна в неделния ден. Над 15 000 излязоха на улицата, за да изразят недоволството си от високите сметки за ток. Майки с деца, възрастни и младежи, рамо до рамо шестваха по варненските улици.

Около 1000 души, предимно младежи, блокираха магистрала „Хемус” и в двете посоки. Протестиращите вървят към летището на няколко големи групи. Няма движение на коли, нито към града, нито към София. Силите на органите на реда са съсредоточени точно в тази посока, за да предотвратят евентуални ексцесии.

Протестът срещу монополите
netinfo

(Протестът във Варна)

Стотици граждани излязоха по улиците на Добрич за втора поредна неделя в знак на протест срещу високите сметки за ток и монопола на енергоразпределителните предприятия. Проявата бе организирана във Фейсбук и събра много повече участници, отколкото миналата седмица. Впечатление направиха и многото млади хора, включили се в инициативата.

Протестиращите се събраха пред храм „Св. Георги” и отново изминаха същия маршрут като на първия митинг - през бул. „25-ти септември”, площад „Свобода”, площад „Тракийски” - до сградата на „Енерго Про”. С викове „Мафия”, „Оставка” и „Крадци” множеството освирка виновните за високите сметки за ток. За пореден път бяха издигнати искания за национализация на енергоразпределителните дружества, премахване на всички посредници и поемане от НЕК на тяхната функция, разсекретяване на всички договори в сектора енергетика и поемане на отговорност от подписалите ги лица.

Протестиращите издигнаха призив към всички добричлии да спрат да плащат ток, вода и данъци докато не бъдат анулирани криминалните концесии и приватизации в страната. Съд за всички виновни и национализация на стратегическите отрасли, като се започне с енергийния сектор, поискаха още митингуващите. Те издигнаха плакати „ЕРП-тата вън от България!”, „Искаме си тока, искаме си държавата”, „Спрете да ограбвате България”.

„Спираме да гласуваме за партиите, защото точно те са колониалната администрация, която обслужва колонизаторите срещу тлъсти корупционни такси. На избори ние не правим нищо друго освен, че легитимираме престъпници, за да вършат престъпленията си за поредните четири години”, заявиха ораторите на протеста. Изпълнение на българския химн и на Вапцаровото стихотворение „Борбата е безмилостно жестока”, прозвучаха още на митинга. Пред сградата на „Енерго Про” отново бяха изсипани жълти стотинки, а на затворената врата на сградата бяха залепени надписи „Мафията на ЕРП-тата вън от България!” и „Крадци”.

Протестиращите заявиха готовност следващата неделя отново да излязат по улиците на Добрич, а на 19 февруари организирано да отбележат 140-тата годишнина от смъртта на Васил Левски, като положат цветя на паметника на Апостола пред храм „Св. Георги”.

Протестът срещу монополите
netinfo

(Протестът в Добрич)

„Енергийни монополи, вие създадохте и поддържате кризата в страната, най-добре и за вас и за нас, отивайте си, не ви искаме". Това призоваха в специална декларация на първия протестен митинг срещу монополите в Разград. „Мафия, вън от България" бе най-често повтаряният възглас от събралите се около 500 души пред сградата на „Енерго Про". Пред мегафона със своя позиция имаха право да застанат всички участници в протеста, ако не използват политически призиви. Направиха го и млади хора, и възрастни, майки и бизнесмени, потърпевши от високите сметки за ток. Протестът роди и поезия. Диян Нецов получи аплодисменти за творбата си:

„Е.он, ЕVN и ЧЕЗ,
не сме богати като Крез.
Вървете си и то добро,
за да не гризнете дърво.
Парите български са наши,
така ни писна от апаши,
желаем ви приятен ден,
гуд бай, аувидерзен."

В декларацията разградчани настояват семействата с малки деца, социално слабите, детските градини, болниците, училищата да заплащат само потребената енергия, без допълнителните ценообразуващи компоненти. Ако не получат отговор до въпросите си, разградчани отново ще се съберат на протест. Сега сме отвън, следващия път може да сме на друго място, коментира един от организаторите - учителят по химия Веселин Веселинов.

Протестът срещу монополите
netinfo

(Протестът в Разград)

Въпреки организацията в социалната мрежа и обещаното присъствие, до протест в Търговище не се стигна. В центъра на града се събраха двайсетина души. "Сигурно другите ги е страх да дойдат", заявиха дошлите.

Протестът срещу монополите
netinfo

(Протестът в Търговище)

В Силистра над 200 души се включиха в националния протест срещу монополите и бедността. Това бе четвъртият и засега най-масов протест в Силистра.

Основната група бе предимно от млади хора. В обявения час те се събраха пред сградата на енергоразпределителното дружество в дунавския град. Скандираха „Мафия!” и „Вън на ЕРП-тата от България”. Рецитираха народно творчество, пяха революционни песни, а гневът им се увенча с хвърляне на яйца по фасада на енергото, което в Силистра все още е носи табелата на стария собственик.

Спонтанно последва шествие по основните улици на града. Импровизираната манифестация за кратко блокира две от кръстовищата, спря влизащите и излизащите автомобили пред една от търговските вериги, показа отношение към управляващите с гневни викове „Оставка!” и дъжд от яйца по фасадите на областта и общината. Докато се движеха младежите приканваха съгражданите си да се присъединят с възгласи: „Елате при нас, протестът е за вас”. 

Последната спирка бе пред дома на градоначалника на Силистра д-р Юлиян Найденов. Младежите поискаха съдействие от кмета за среща с ръководството на Енерго-про. Найденов обеща в петък да е в редиците на протестиращите също заради необичайно високите сметки, които е получило семейството му и общината.

Протестът срещу монополите
netinfo

(Протестът в Силистра)

Гражданското недоволство в Русе изведе по улиците на града близо 1500 човека, които поискаха оставката на цялото правителство. Първоначално хората се събраха пред сградата на Енерго Про, където имаше и засилено полицейско присъствие. След това тръгна шествие по централната пешеходна улица към сградата на Общината.

Пред сградата на общината беше организирана подписка с исканията на протестиращите, която ще бъде изпратена до Министерски съвет и до Парламента. В подписката се изразява възмущението от грабежа, на който са подложени гражданите от енергоразпределителните дружества. Отново бе поискана оставката на министър Делян Добрев и публичен контрол на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, както и прекратяване на монополното положение на ЕРП-тата и др.

Въпреки че на протеста се забелязаха депутати, а и местни лидери на различни партии, хората бяха категорични, че протестът е граждански, мирен и не желаят никоя партия да го яхва. Недоволството на хората бе подкрепено и от духовници от Българската православна църква.

Протестът срещу монополите
netinfo

(Протестът в Русе)

Недоволството срещу монополите във Велико Търново се разраства. На третия по ред протест срещу високите сметки за ток излязоха над 500 души. Началото бе дадено в 11:00 часа пред сградата на общината, където първоначално се събраха около 150 човека. Митинг-шествието премина през главната улица на града, като непрекъснато се разрастваше и увличаше все повече хора. Протестиращите вееха национални знамена и издигнаха протестни плакати срещу своеволията на енергоразпределителните дружества и високите и неразбираеми сметки за ток. През цялото време хората скандираха и пееха националния химн.

Начело на шествието, организирано от граждански сдружения, бяха издигнати огромен национален трибагреник и черно траурно знаме, върху което пишеше "ЕНЕРГО ПРО ВЪН". "Българи станете, страната защитете", "Енерго Про отивай си с добро", "Елате с нас протестът е за вас", "Много сме - силни сме", "Всеки ден ще е така до победата" - това са само част от лозунгите, които скандираха протестиращите. Финалната точка бяха касите на Енергото до кооперативния пазар, където стотици великотърновци изказаха недоволството си. Основните искания на протестиращите бяха премахване на монополите, национализация на ЕРП-тата и граждански контрол върху дейността им. Митингът във Велико Търново като цяло премина без проблеми и инциденти. Само няколко яйца полетяха от тълпата към касите на Енергото, но до по-сериозни ексцесии не се стигна. Организаторите заявиха, че ако исканията на хората не бъдат чути, ще има нови протести. Общонационален митинг ще бъде организиран на 3 март пред парламента в София.

Протестът срещу монополите
netinfo

(Протестът във Велико Търново)

Около 50 души протестираха срещу монополите в Габрово. Те се събраха пред сградата на Общината, след което протестът се прехвърли пред Енерго Про. Хората хвърляха жълти стотинки и поискаха прекратяване на договорите с ЕРП-тата. Малкият брой присъстващи участниците в акцията си обясняваха с недостатъчната информация за митинга, който бе изцяло граждански и организиран чрез социалната мрежа. Протестиращите обявиха, че от вторник, всеки ден от 17.30 ч., ще се събират пред сградата на електроразпределителното дружество в Габрово.

17-годишно момче бе задържано от полицията по време на протеста срещу ЧЕЗ в Ловеч, но бе освободено под напора на близо 3000-ното множество. Александър, ученик в Езиковата гимназия, преседя в патрулката четвърт час. Разгорещената тълпа обаче скандираше „Пуснете момчето, то е невинно” и се бе скупчила от всички страни на полицейската кола, като не й позволяваше да потегли. Провинението на тийнейджъра бе, че е хвърлил камък и е счупил стъкло на Центъра за обслужване на клиенти на енергокомпанията в града.

В протестното шествие в Ловеч участваха невиждано от много време хора, повечето от тях млади. „ИзЧЕЗвайте, вън от България!”, „Държава на хайдуци с костюми”, „Вън, мафиоти!”, „Внимание, висока цена на тока - опасно за живота” бяха само част от лозунгите, които те носеха и скандираха. Развяваха се и трибагреници. Шествието тръгна в 12.00 ч. на обяд от СОУ „Св. Климент Охридски”, премина през цялата пешеходна зона, за да достигне до центъра за обслужване на клиенти на ЧЕЗ. Там насъбралото се напрежение ескалира и ловчалии започнаха да хвърлят към сградата жълти стотинки, накъсани сметки за ток, яйца. Бе счупен и един електромер, а фактури за потребена електроенергия бяха горени. „Сметката ми за ноември е 29 лв., а за декември - 160. Цялата ми пенсия отива”, плачеше възрастна жена.

Организатор на протеста срещу монополиста бе ловчалията Христо Марков, който събрал поддръжници само чрез Фейсбук мрежата. За няколко дни по автобусите бяха разлепени плакати срещу ЧЕЗ, а в последните дни преди протеста бяха раздадени и 200-300 листовки. „Това е национален протест, а само Ловеч досега не взе участие в него”, обясни организаторската си дейност Марков. По думите му протестът ще продължи и следващата неделя.

Протестът срещу монополите
netinfo

(Протестът в Ловеч)

Повече от хиляда недоволни граждани се събраха в неделя на площад „Възраждане” в Плевен, за да изразят недоволството си от високите цени на тока. „От тук нататък трябва да продължим, докато не изгоним ЧЕЗ, ЕОН и т.н. и няма да се спираме. Дали всеки ден или всяка седмица, ние ще се събираме, ще събираме подписи и няма да спрем, докато не ги изгоним”, каза недоволна плевенчанка. „Ако до изборите те не са си заминали, ние ще искаме референдум едновременно с изборите, на който да кажем „НЕ” на всички монополи и сами да се освободим от тях. Ние сме българи и сме най-твърдата нация”, заяви още жената и припомни думите на покойната Вера Кочовска: „изчистете духовния си олтар”.

Хората, които се качваха на трибуната, призоваваха: „Трябва да спрем да мислим „всеки за себе си” и да разберем, че само, когато сме заедно ще победим всички мутри, лъжци и крадци в тази държава. Да живее България!”

Млад мъж се обърна към младежите, които присъстваха: „Дано следващия път да сме повече и да сме единни и да не се предаваме. България над всичко и България за българите - грабителите вън”. „Не са ни виновни ДКЕВР и другите, виновни сме си ние, българите. Докато не последваме нашите комшии гърците с опита им, така ще си теглим само с приказки и цитати”, сподели друг.

Следващият митинг-шествие в града ще се състои във вторник - 19 февруари, когато протестиращите ще се съберат в 17.00 ч. отново на площад „Възраждане”, след което ще отидат пред сградата на ЧЕЗ в Плевен.

Протестът срещу монополите
netinfo

(Протестът в Плевен)

Около 5000 души протестираха пред сградата на ЧЕЗ във Враца. Протестиращите се събраха по-рано пред общината, където започна и подписка срещу монополистите в България. На място депутатът от „Атака” Венцислав Лаков се опита да говори пред  недоволните граждани, но множеството го избута с мотива, че протестът е граждански и няма да се позволи на нито една партия да се възползва.

„Не протестираме само заради сметките за ток, протестираме, защото няма с какво да си плащаме никакви сметки, защото нямаме пари, работа, Това е гладен бунт!”, „ Ако нещата продължават така ни остава само евакуация в чужбина, не емиграция”, Искаме да купуваме евтиния ток от АЕЦ „Козлодуй”, а не тока на частните дружества”, обясняваха по мегафон събралите се пред сградата на енергото. До сблъсъци с полицията не се стигна.

Протестът срещу монополите
netinfo

(Протестът във Враца)

Два часа продължи протеста в „зимата на недоволството” срещу ЧЕЗ в Монтана. Около 1000 души се събраха пред сградата на фирмата в 11.00 ч. В колона и скандирайки „Изчезвайте”, „Мафия” и „Национализация”, хората се отправиха към площад „Жеравица”.

Множеството, водено от млади момичета и момчета и дори деца, обиколи централните улици „3-ти Март”, „Климент Охридски”, „Христо Ботев” и по „Александър Стамболийски” и продължи към вход-изхода на Монтана за София. Там за около половин час потърпевшите от Енергото в Монтана направиха жива верига и блокираха кръговото движение, пяха химна на България и издигнаха националния флаг, заедно с лозунгите на протеста върху останките на сплескан автомобил.

След различните си и спонтанни актове на обществено недоволство хората се запътиха отново към сградата на Енергото, където показно унищожиха електромери и фактури със сметки за ток. Всеобщо одобрение получи предложението от понеделник в 15.00 или най-късно 17.00 ч. да продължат протестните действия пред сградата на ЧЕЗ-Монтана, и да бъде организирана подписка срещу монопола на чешката фирма.

Тъй като протестите са инициирани предимно в социалната мрежа, действията на протестиращите не са известни предварително нито на полицията, нито на местните власти. Полицейските и жандармерийските отряди се осведомяваха от хората, начело на колоната, накъде ще се отправят при всяко кръстовище. Движението на автомобилите бе спирано и отбивано непосредствено преди преминаването на протестното шествие. До инциденти и нарушаване на обществения ред не се стигна.

Протестът срещу монополите
netinfo

(Протестът в Монтана)

Около 1000 бяха протестиращите във Видин. Гражданите направиха шествие от Спортната зала, където се бяха събрали, по улица „Търговска” и през „Цар Симеон  Велики” отново до сградата на ЧЕЗ. В края на работната седмица от общинска администрация разпространиха информация, че кметът Герго Гергов подкрепя изцяло исканията на хората.

Протестът срещу монополите
netinfo

(Протестът във Видин)

В събота протести имаше в четири града - Варна, Пловдив, Свиленград и Русе. В някои градове протестите продължават всеки ден. Множеството преди дни поиска оставката на ресорния министър Делян Добрев. Миналата неделя енергийният министър слезе при протестиращите и бе обстрелван със снежни топки.