Нерегламентирано движение на столичния протест, стигна се до спречквания
Нерегламентирано движение на столичния протест, стигна се до спречквания / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Нерегламентирано движение на столичния протест, стигна се до спречквания
61479
Нерегламентирано движение на столичния протест, стигна се до спречквания
  • Нерегламентирано движение на столичния протест, стигна се до спречквания

Със сблъсъци с жандармерията и блокиране на ключови кръстовища в столицата – така протече протестът срещу монополите. И този път към сградата на парламента летяха домати, яйца и пиратки. Протестиращите обаче решиха да излязат от предварителния план и блокираха за около половин час кръстовищата на Орлов мост и на Софийския университет. За дълго време и движението по ключови булеварди бе спряно заради преминаването на шествието от протестиращите.

С искания за национализация на електроразпределителните дружества, прозрачно формиране на сметките за ток и парно и понасяне на отговорност от управляващите шествието в столицата тръгна към парламента.

Там към сградана на парламента полетяха пиратки, домати и яйца, но протестът тепърва почваше. Въпреки че нямаха разрешение за блокиране на кръстовища, протестиращите спряха движението на Орлов мост.

Нерегламентирано движение на столичния протест стигна се до спречквания
netinfo

„Няма какво да се говори с управляващите, те не разбират просто. Няма как”, заяви един от участниците в шествието. „Толкова са нагли във всичко, на хората им писна. 20 години е така - те да са богати, ние да сме зле. Не става така, ние сме народ”, допълни позицията си той.

И след около половинчасова блокада, шествието тръгна към централата на ЧЕЗ в столицата, където множеството скандираше  „Изчезвайте”.

Жандармерията обаче го спря на кръстовището на „Раковски” и „Неофит Рилски” и се стигна до безредици, хвърляне на камъни и бутилки към жандармерията и подобаващ отговор от нейна страна - викове „Пазите престъпници”.

От полицията признаха за използването на „помощни средства”, но аргументираха нуждата от това с твърдението, че 4000 протестиращи в София са хвърляли пътна настилка, направили са опит да обърнат полицейски автомобил и са използвали спрейови срещу полицията.

Протестът в София приключи след нови сблъсъци с полицията и жандармерията, които разпръснаха останалите десетки протестиращи пред сградата на парламента. През последния час на протеста в него се включиха млади хора, голяма част от тях употребили алкохол.

Нерегламентирано движение на столичния протест стигна се до спречквания
netinfo