Протестиращи студенти готвят окупация на парламента
Протестиращи студенти готвят окупация на парламента / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ранобудните студенти" от цялата страна се заканват да окупират днес Народното събрание с искане за оставка. Това съобщиха протестиращи от безсрочно окупираната 5-та аудитория на Пловдивския университет в понеделник.

Студенти от пловдивските ВУЗ-ове тръгнаха още снощи към София и призоваха всички граждани да се присъединят към тях.

По думите им окупацията на парламента ще започне в 10:30 ч.

В понеделник сутринта стана ясно, че цялата сграда на Ректората на Софийския университет е под пълна окупация от студентите. Допускат се единствено студенти, които се записват в списък, и преподаватели, подкрепящи протеста срещу кабинета „Орешарски".

Представители на протестиращите студенти заявиха, че са "решили да предприемат по-крайни действия, след като 150 дни не се чува призивът им за оставка на правителството. До този момент администрацията осигуряваше минимално функциониране на институцията, докато трае студентският протест. В сградата се допускат единствено преподаватели, заявили своята подкрепа за студентската окупация.

По този повод ръководството на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) излезе с предложение за работеща алтернатива за студентите, окупиращи аудитории в български университети.

„Алтернативата, която предлагаме, е в защита на правото на граждански активизъм и в подкрепа на исканията за демократично и морално управление, отправяни от "Ранобудните студени". Същевременно с това, предложението ни е в защита на правото на обучение от страна на всички български студенти, което не следва да се ощетява от предприетите в момента окупационни действия", се казва в становището, изпратено до БТА.

Като вземат предвид, че "Ранобудните студенти по същество представляват студентска неформална група с широка обществена подкрепа", от НПСС предлагат дебатът за развитието на академичната система и институционалния ред в страната да продължи във формат на отворени дискусии и обсъждания и формулиране на решения за проблемите в рамките на Националния студентски дом, замислен като общо пространство за взаимодействие между българските студенти.

За целта, НПСС се ангажира да осигури необходимото пространство и да осигури логистично участието в процеса от страна на студентските съвети и други студентски организации. „Убедени сме, че само така принципните позиции на "Ранобудните студенти" и общите искания на НПСС от февруари 2013 г., обединяващи конкретни предложения на над 35 висши училища, ще стигнат по-ефективно до органите на законодателната и изпълнителната власт", се посочва още в позицията.

На 23 октомври студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет - 272-ра. Акцията им бе форма на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител. Протестът бе обявен за безсрочен, а Ректоратът - напълно окупиран, след като студентите промениха първоначалното си намерение акцията да продължи няколко дни.

Акцията на студентите от Алма Матер е подкрепена от техни колеги в много университети в столицата и страната, хиляди преподаватели и обикновени хора.