Ръководството на студентските съвети предлага алтернатива за студентите
Ръководството на студентските съвети предлага алтернатива за студентите / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Във връзка с днешното втвърдяване на окупационните действия на "Ранобудните студенти" на територията на Ректората на Софийски университет "Св. Климент Охридски", ръководството на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) предлага работеща алтернатива за студентите, окупиращи аудитории в български университети. Това се казва в позиция на Студентските съвети, получена в БТА.

„Алтернативата, която предлагаме, е в защита на правото на граждански активизъм и в подкрепа на исканията за демократично и морално управление, отправяни от "Ранобудните студени". Същевременно с това, предложението ни е в защита на правото на обучение от страна на всички български студенти, което не следва да се ощетява от предприетите в момента окупационни действия", се казва в становището.

Като вземат предвид, че "Ранобудните студенти по същество представляват студентска неформална група с широка обществена подкрепа", от НПСС предлагат дебатът за развитието на академичната система и институционалния ред в страната да продължи във формат на отворени дискусии и обсъждания и формулиране на решения за проблемите в рамките на Националния студентски дом, замислен като общо пространство за взаимодействие между българските студенти.

За целта, НПСС се ангажира да осигури необходимото пространство и да осигури логистично участието в процеса от страна на студентските съвети и други студентски организации.

„Убедени сме, че само така принципните позиции на "Ранобудните студенти" и общите искания на НПСС от февруари 2013 г., обединяващи конкретни предложения на над 35 висши училища, ще стигнат по-ефективно до органите на законодателната и изпълнителната власт", се посочва още в позицията.