Пълна окупация на СУ, заключиха двора с вериги и катинари
Пълна окупация на СУ, заключиха двора с вериги и катинари / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Пълна окупация на СУ, заключиха двора с вериги и катинари
68106
Пълна окупация на СУ, заключиха двора с вериги и катинари
  • Пълна окупация на СУ, заключиха двора с вериги и катинари

Цялата сграда на Ректората на Софийския университет вече е под пълна окупация от студентите. Допускат се единствено студенти, които се записват в списък, и преподаватели, подкрепящи протеста срещу кабинета „Орешарски". Информацията за пълната блокада е от групата на „ранобудните студенти" в социалните мрежи.

Представители на протестиращите студенти заявиха, че са "решили да предприемат по-крайни действия, след като 150 дни не се чува призивът им за оставка на правителството.

До този момент администрацията осигуряваше минимално функциониране на институцията, докато трае студентският протест. „Университетът няма да отвори врати днес. Молим да проявите разбиране", „Администрация не се допуска" - тези надписи посрещат от централния вход на сградата на Ректората на Софийския университет.

На входа имаше преподаватели, които подкрепят студентите, някои им препоръчваха да се обличат, за да не настинат. Друг мъж, който също каза, че е преподавател, но му беше отказан достъп, влезе в спор с един от студентите окупатори.

В сградата се допускат единствено преподаватели, заявили своята подкрепа за студентската окупация.

„След като видяхме, че имаме подкрепата на много хора, решихме, че трябва да предприеме по-крайни действия, след като 150 дни не се чува призивът ни за оставка на това правителство", каза за Нова телевизия Йордан, който е един от окупаторите.

„Това ще продължи до оставката на правителството", категоричен беше той. Попитан не е ли крайно решението им, той отговори с въпрос, като попита не е ли крайно парламентът да е трибуна, от която политиците са си разменят обидни думи.

Междувременно стана ясно, че заместник-ректори на Софийския университет "Свети Климент Охридски" и представители на "Ранобудните студенти" са на среща, за да обсъдят въпроси, свързани с окупацията и дали трябва да се възпрепятства влизането на администрацията в Ректората на висшето училище.

От СУ заявиха за БТА, че ректорът на Университета проф. Иван Илчев е в чужбина за участие в международна конференция.

Пред входа на Софийския университет - откъм Университетската библиотека, бяха дошли студенти, които искаха да си подадат документи за стипендии и за стажове, но не бяха допуснати до сградата.

На 23 октомври студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет - 272-ра. Акцията им бе форма на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител. Протестът бе обявен за безсрочен, а Ректоратът - напълно окупиран, след като студентите промениха първоначалното си намерение акцията да продължи няколко дни.

Акцията на студентите от Алма Матер е подкрепена от техни колеги в много университети в столицата и страната, хиляди преподаватели и обикновени хора.