Малко след 10:30 часа движението при граничния пункт беше възстановено, но впоследствие демонстрантите подновиха блокадата
Протест блокира автомагистрала "Марица" преди ГКПП "Капитан Андреево", съобщи NOVA. Протестът е срещу изборния туризъм.

Граждани са се събрали чрез социалните мрежи, и са на магистралата, за да „спрат изборния туризъм“. Според тях не може хора, които живеят в друга държава, да определят бъдещето на България.

БТА

На Пункта се провежда акция и срещу контрабандата, което допълнително затрудняваше влизането на граждани от Турция.

България избира на балотаж следващия президент - Румен Радев или Анастас Герджиков

Нито на границата с Турция, нито по магистралата, обаче, има засилен трафик от автобуси към България с гласуващи. Въпреки това, хората са категорични, че ще останат в символичен протест на магистралата през целия ден днес.

Около 50 души са се разположили на пътното платно с три големи плаката: "Ердоган, гледай си кюрдите, а не България", "Ердоган, долу лапите от България", "Не на намесата на Турция в България".

"Не искаме Турция да определя кой ще ни е президента. Няма да отстъпим и късче от България", каза лидерът на протеста Веселин Илчев. Той уточни, че сам е събрал протестиращите и исканията им са единствено да се прекрати изборния туризъм, за който той имал данни още на първия тур, предаде БТА.

Малко след 10:30 часа движението при граничния пункт беше възстановено. След преговори с полицията, демонстрантите се оттеглиха на крайпътното платно. Те обаче заявиха, че ще се опитат отново да блокират пътя и в крайна сметка блокадата беше подновена.

Около 11.00 часа те отново препречиха двете платна на магистралата и започнаха да скандират: "Българи юнаци!" и "Сърце, душа, за България!".

Исканията им остават същите - да не допуснат хора с двойно гражданство - българско и турско, да дадат своя вот у нас. Митингът се охранява от полиция и жандармерия. Засега няма яснота кога протестиращите ще пуснат отново движението, което беше подновено за час след първата блокада от 9.00 часа сутринта.
NOVA/БГНЕС