/ iStock/Getty Images
Прокурорската колегия на ВСС гласува единодушно декларация срещу приетите вчера на първо четене от правната комисия законодателни промени, които предвиждат закриване на специализираните съд и прокуратура.

ЕК следи законопроекта за закриване на специализираните съд и прокуратура в България

В 11:00 часа прокурори и съдебни служители излязоха пред съдебни палати в страната на мълчалив протест срещу промените. Цялата прокурорска колегия също подкрепи колегите си пред Съдебната палата в София.

В декларацията се посочва, че промените нарушават принципите за разделение на властите и независимост на съдебната система. Като членовете на колегията ги определят като "политическа намеса в работата на съдебната власт" и "опит за нейното дестабилизиране".

Прокурори и съдебни служители на протест пред Съдебната палата (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Заличаването на специализираните структури пряко накърнява независимостта на всеки магистрат и на съдебната система", се посочва в декларацията. Според членовете на колегията премахването на тези структури ще доведе до "отстъпление" от борбата срещу организираната престъпност и деянията с висока обществена опасност.

Прокурорската колегия предупреждава, че е възможно измененията да възпрепятстват приключването на започнали дела в разумни срокове. Както и, че има риск от прекратяване на започнали производства.

Прокуратурата се обяви против предложенито за закриване на специализирани звена

Според членовете на колегията, мотивите за неефективност на специализираните съд и прокуратура са необективни и могат да бъде определени като опит за дискредитиране на магистратите.

Колегията предлага да се проведе професионален дебат с участието на Съдийската колегия към ВСС, който да има за цел предотвратяване на "всяко посегателство срещу върховенството на закона, правовия ред и доброто име на българските магистрати".

Декларацията ще бъде изпратена до посланиците на страните членки на ЕС, Европейския парламент, Европейската комисия и до Венецианската комисия.
БТА