/ iStock/Getty Images
Комисията по правни въпроси в Народното събрание ще изслушва най-малко веднъж на всеки три месеца главния прокурор, председателя на Върховния касационен съд и председателя на Върховния административен съд, познати като "тримата големи" в съдебната власт.

Това решиха народните представители единодушно със 189 гласа "за" с приемането на промяна в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Главният прокурор е длъжен да се яви пред комисията, записаха депутатите.

Парламентът наложи мораториум върху решения на кабинета „Борисов 3“

Първоначалното предложение на депутати от "Демократична България" предвиждаше само главният прокурор да бъде изслушван на всеки три месеца, от ДПС обаче поискаха да се допълнят и другите двама ръководители в съдебната система. Предложението беше прието със 121 гласа "за", 80 "против" и 2 "въздържал се".

Депутати от "Изправи се! Мутри вън!" и от "Демократична България" се опитаха да обяснят, че има разлика между главния прокурор и председателите на висшите съдилища. Съдът е арбитър, прокуратурата е страна, посочи Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!". Въпреки това допълнението към текста беше прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, "БСП за България" и ДПС.

"Видя се мнозинството на главния прокурор", коментира след гласуването Христо Иванов от "Демократична България".

Главният прокурор ще дойде, ние ще подкрепим и това предложение, но вие няма да продължавате да криете и Лозан Панов от Народно събрание, репликира го Хамид Хамид от ДПС.

ГЕРБ предложи създаване на анкетна комисия, която да провери законността на обектите в „Росенец”

Председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова, която беше спомената поименно от Христо Иванов, реагира, че както са гласували за председателите на ВКС и ВАС, така ще гласуват и за Гешев да идва в парламента. Тя заяви, че както са поискали оставката на Иван Гешев в предишното Народно събрания, така я искат и сега в 45-ото НС.

Депутатите не разрешиха отново връщане на т.нар. "парламентарно номадство" и отхвърлиха предложението народни представители от парламентарна група, преустановила съществуването си, да могат да бъдат приети в друга или да образуват нова.

Предложението за такава промяна в правилника беше на депутати от "Изправи се! Мутри вън". Арман Бабикян изтъкна, че досегашната забрана в правилника не е помогнала на никого да си задържи хората. От ГЕРБ предизвикаха Мая Манолова да каже дали подкрепя предложението на колегите си. Тя коментира, че не подкрепя това предложение, но ПГ на "Изправи се! Мутри вън!" не била казарма, нямали вожд, а били обединение на свободни хора.
БТА