МОН твърди, че 8 млн. лева са били източени общо при схемата
Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с изнесените от просветния министър Николай Денков източени близо 8 милиона лева в схема за фиктивни почивки за ученици, организирани от държавното дружество „Ученически отдих и спорт“, което е под контрола на Министерството на образованието и науката (МОН). Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Според публикацията, нередностите са установени от поредица от проверки на МОН през последните 4 месеца. Констатирано е, че при стартиране изпълнението на сключен договор между МОН и търговското дружество, последното е поискало и получило заплащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494 лв., а в единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в която по закон задължително се регистрират всички туристи, включително и учениците, за периода от юли 2019 г. до края на юни 2021 г. фигурират записи за едва 6116 нощувки за деца в базите на търговското дружество на МОН, за които министерството би трябвало да преведе само 186 293 лв.

Проверки установиха десетки хиляди фиктивни ученически почивки

Изнесените данни за финансови злоупотреби предстои да бъдат проверени и анализирани от прокуратурата. За целта наблюдаващия прокурор от СГП незабавно е започнал извършването на лична проверка, в хода на която да изясни всички обстоятелства по случая. На този етап са изискани документи от Министерството на образованието и науката.

По-рано на брифинг министърът на образованието Николай Денков съобщи пред медиите, че през последните 4 месеца поредица от проверки от институцията са показали наличието на десетки хиляди фиктивни почивки, които са изплащани от МОН към дружеството "Ученически отдих и спорт" (УОС). Става въпрос за 8 млн., които са изплатени към дружеството, без да са налице нито документи, нито регистри, които да доказват, че реално е имало такива почивки, уточни той.

„Ученически отдих и спорт“ отричат обвиненията на МОН

В позиция до медиите, от дружеството "Ученически отдих и спорт" обаче отрекоха обвиненията.