/ Снимка: Дарик, архив
САП предлага делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на САС
Софийската апелативна прокуратура протестира оправдателната присъда спрямо стоматолога, оневинен от съдийски състав начело с Калин Калпакчиев, след като на първа инстанция той получи 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок. Д-р Валентин Павлов бе оправдан преди дни от втората инстанция и правата му да практикува бяха възобновени.

В същото време той е обвинен от прокуратурата в немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, причинило смъртта на четиринадесетгодишен пациент, съобщават от пресцентъра на обвинението.

Именно надежда за прокурорски протест отправи адвокатът на почернените родители, които нарекоха оправдателната присъда на Калпакчиев "гавра с паметта на детето".


Родители на починало дете след оправдателна присъда от Калпакчиев: Гавра с паметта на Алекс


С протеста Софийска апелативна прокуратура предлага делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на съда, като той ще бъде допълнен след изготвяне на мотивите към присъдата на Апелативен съд – София.

От интервю на адвоката на семейството стана ясно, че председателят на съдийския състав е бил сменен насред вече започналото дело и мястото му е заел ръководителят на САС Калин Калпакчиев, натрупал активност напоследък все с оправдателни присъди - и за убиеца на малкото момченце, чийто труп бе намерен в куфар, и за австралиеца Джок Полфрийман, убил български студент. В първия случай бе отменена доживотна присъда, във втория осъденият напусна затвора близо седем години предсрочно.
 
Прокуратурата оспорва и намаляването на наказанията на съпругата на Павлов -  д-р Венета Павлова, която е управител на денталния център, и анестезиоложката д-р Йоанна Филипова. Техните присъди останаха, но бяха намалени от САС – от 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок наказанията им намаляха на 1 г. условно. Съдийският състав отмени и наказанието да не практикуват.