Прокуратурата погва роми, живеещи на съпружески начала с малолетни момичета
Прокуратурата погва роми, живеещи на съпружески начала с малолетни момичета / снимка: DarikNews
Прокуратурата погва роми, живеещи на съпружески начала с малолетни момичета
18973
Прокуратурата погва роми, живеещи на съпружески начала с малолетни момичета
  • Прокуратурата погва роми, живеещи на съпружески начала с малолетни момичета

Районната прокуратура в Пазарджик е образувала досъдебни производства срещу осем мъже от ромския квартал в село Ковачево заради съвместно съжителство на съпружески начала, по Законите на шириата, с момичета на възраст от 11 до 14 години. Говорителят на Областната дирекция на полицията Мирослав Стоянов потвърди за прокурорските проверки. По информация на Дарик такива акции на прокуратурата се извършват и в други райони в областта с преобладаващо ромско население.

 

Събира се доказателствен материал за още десетки подобни случаи в региона.

 

В село Ковачево определящите се като мюсюлмани са 1600 души, а българите са 900. Процесът на ислямизация в селото върви от няколко години. Основанието за прокурорското разследване е документацията в джамията.

 

Кметът на селото Махмуд Салим потвърди за бракосъчетанията с малолетни момичета  и бе категоричен, че в последно време това се е превърнало в мания за местното население.

 

Според Наказателния кодекс съжителството с малолетни на съпружески начала се наказва със затвор до 5 години.

 

Главният мюфтия на Пазарджик Абдула Салих не отрече за бракосъчетания с малолетни момичета от септемврийското село Ковачево. Такива бракове има не само в пазарджишко, заяви Салим. Той е готов да издаде заповед на Районното мюфтийство, с която да се забранят браковете с деца, които не са навършили пълнолетие. Мюфтията  бе категоричен, че мярката няма да спре този процес. Абдула Салих обясни казуса и с факта, че според мюсюлманската религия децата стават пълнолетни между 13 и 14 години, което противоречи на българското законодателство. Браковете, сключени по Законите на шириата, нямат юридическо основание, подчерта Салих. 

 

Други новини от Пловдив