Подобна тенденция би могла да доведе единствено до рязко увеличаване на престъпността, смятат прокурорите в страната
В резултат на ефективното взаимодействие между държавните институции от началото на миналата 2020 г. до м. април 2021 г., бе отбелязан сериозен спад на престъпленията по линия на конвенционалната престъпност, сочи Анализ на тенденциите по противодействие на конвенционалната престъпност през 2021 г. и 2020 г., съобщиха от прокуратурата.

Скандал на деня: ГДБОП отхвърли обвиненията на прокуратурата за оказван натиск

С цел гарантиране спокойствието и сигурността на всеки български гражданин под ръководството на Прокуратурата на Република България и съвместно с органите на Министерство на вътрешните работи, бяха проведени голям брой специализирани полицейски операции в различни населени места в страната. Целта на тези съвместни действия беше осигуряване на превенция чрез системната и безкомпромисна работа на ПРБ и органите на МВР „на терен“. По линия на противодействието с конвенционалната престъпност през 2020 г. в страната бяха проведени 1249 специализирани операции в 3090 населени места. В резултат бяха разкрити над 2306 престъпления и в качеството на обвиняеми бяха привлечени 1186 лица.

Гешев: Не става въпрос за война между прокуратурата и МВР

Във връзка със заповед на главния прокурор Иван Гешев за периода от 15 септември 2020 г. до края на същата, бяха проведени и 981 операции по противодействие на разпространението на наркотици в районите на учебните заведения в цялата страна. Установени бяха 508 непълнолетни или малолетни лица, свързани с престъпления с наркотици. Образувани бяха и 297 досъдебни производства.

В рамките на последните 6-7 месеца на 2021 г., административните ръководители на прокуратурите в цялата страна констатират ограничаване на активността от страна на органите на МВР по разкриване на престъпленията, характеризирани като „битови“. Наблюдава се основно активност в работата на полицейските органи по отношение разкриването на престъпления, свързани с политическите права на гражданите. Анализите сочат, че подобна тенденция би могла да доведе единствено до рязко увеличаване на престъпността и подкопаване доверието на българските граждани в институциите, призвани да защитават техните права и интереси. Забелязва се ръст на телефонни измами, възстановяване на дейността организираните престъпни групи, налице е и висок интензитет на престъпления против личността и собствеността на гражданите, посочват от прокуратурата.

Рашков с критики към прокуратурата за разследването на парите за „Хемус“

Ключов приоритет в работата на ПРБ винаги е бил и продължава да бъде борбата с „битовата престъпност“, трафика, производството и разпространението на наркотични вещества, разкриването и неутрализирането на организирани престъпни групи и телефонните измами. Прокуратурата на Република България намира за необходимо отново да подчертае, че е от ключово значение е възстановяването на взаимодействието и прекратяването на противоборството между институциите, с цел защита на интересите на българските граждани, тяхната собственост и права.